Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
11-06-2008  

GichonRun 2008: 1.200 kilometer afgelegd…

 

vervolg-De volgende dag gaat het naar Gomel, het centrum van het door de Tsjernobyl ramp in 1986 getroffen gebied. Gomel is met 500.000 inwoners, de tweede stad van WitRusland en ligt midden in een uitgestrekt gebied van open vlaktes. De "region governer" en de burgemeester hebben toestemming gegeven om met de GichonRun 2008 dwars door de regio te gaan. 1945. Er zijn zo’n 100 toeschouwers waaronder veel kinderen. De lopers delen cadeautjes uit aan de kinderen. actief besmette gebied. In kleine huisje, zonder douche of toilet voorziening (uitgezonderd het houten hokje in de tuin met een plank inclusief gat), komen de lopers veel gastvrijheid tegen, ondanks de armoede van deze mensen. Russische radio en bij de finish is er nog meer persaandacht in de vorm van twee cameraploegen.

Op 2 juni wordt het startschot voor de volgende etappe gegeven door een vertegenwoordiger van het stadsbestuur van Gomel, de verantwoordelijke voor sport. Vier lopers, begeleidt door een politie auto, gaan 9 kilometer dwars door de stad. Een van de runners rapporteert aan het thuisfront: "we moeten niet rechts, niet links van de weg lopen, maar midden op de weg. Alle auto’s worden staande gehouden als wij er aan komen." Het begin van weer 162 kilometer naar de stad Kalinkovichi.

In kalinkovichi worden de lopers onthaalt door het stadsbestuur en wordt er door één van de lopers een krans gelegd bij het monument voor de gevallenen in 1940

De volgende morgen gaat het weer onder politie begeleiding door de stad op weg naar Turov. Na 25 kilometer wordt de politiebegeleiding opgeven en neemt het team deze taak zelf op zich. Bij de finish in Turov worden de renners verwelkomd door de burgemeester. Hij vertelt over zijn stad en over hetgeen er, naar aanleiding van de ramp, met de gezondheid van kinderen uit de regio is gebeurd. Tevens neemt hij de renners mee om een ruïne te bekijken van een orthodoxe kerk uit 1230. Deze plek is één van de meest heilige plaatsen voor de gehele Slavisch/Russische gemeenschap. Jaarlijks vindt hier een belangrijke ontmoeting plaats tussen de leiders van de Russisch Orthodoxe kerk.

Het team overnacht in gastgezinnen in het dorpje Tsjerablitsi in het radio. Woensdag gaat de GichonRun van David Gorodok naar Pinsk, voor het grootste deel langs de grens met de Oekraïne. Onderweg is er aandacht voor de Run op de Wit

 

 

Archief
Terug naar vorige pagina