Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
06-05-2009  

Bornerbroekse beuken hebben de X-factor

 

In totaal zijn er 487 stemmen uitgebracht, wat aangeeft dat bomen een bijzondere plaats innemen in de stad en in de dorpen.

Regels vereenvoudigen
De verkiezing Welke boom heeft de X-factor staat niet op zich. De Gemeente Almelo wil weten welke bomen door de inwoners worden gewaardeerd. Bomen die om een of andere reden bijzonder zijn. De Gemeente actualiseert het bomenbeleid en wil de regels waar mogelijk vereenvoudigen. Een van de mogelijkheden om regels te vereenvoudigen is aanpassing van de bomenverordening. Dat kan door het bestaande systeem van kapvergunningen af te schaffen. Alleen voor het kappen van zogeheten monumentale bomen is dan nog een vergunning nodig.

Verantwoordelijkheid
De Gemeente vertrouwt er op dat inwoners zich bewust zijn van hun verantwoordelijkheid voor hun woon- en leefomgeving en dus zelf heel goed kunnen afwegen of hun eigen boom dusdanig overlast of problemen geeft dat deze niet langer te handhaven is. Een aantal particuliere bomen heeft echter door de jaren heen een dusdanige omvang, of invloed gekregen op de omgeving waarin ze staan dat het een verarming zou zijn als zo’n boom zomaar zou verdwijnen. Het besluit om een dergelijke mooie en beeldbepalende boom te kappen kan dan niet alleen worden genomen door de eigenaar zelf.

Algemeen belang
Door dit soort bijzondere particuliere bomen nu op een lijst te zetten is voor de eigenaren van die bomen duidelijk dat zij eigenaar van een bijzondere boom zijn die ook waarde heeft voor bewoners in de buurt of zelfs de hele gemeente.

Door voor het kappen van deze bijzondere bomen een ontheffing van het kapverbod verplicht te stellen wordt zorgvuldig afgewogen of de voorgenomen kap in overeenstemming is met het algemeen belang en de waarde die de boom voor de omgeving heeft.

Extra zuinig
Op de monumentale bomenlijst staan dus particuliere bomen waarvan de inwoners van Almelo vinden dat wij er extra zuinig op moeten zijn, omdat zij van grote betekenis zijn voor de stad of het dorp. Het verdwijnen van een dergelijke boom moet zo veel mogelijk worden voorkomen, maar handhaving moet natuurlijk wel realistisch en verantwoord zijn.

Inwoners kunnen particuliere bomen waarvan zij vinden dat zij op de monumentale bomenlijst moeten staan opgeven. De Gemeente heeft hiervoor op www.almelo.nl een formulier gezet waarmee u een boom kunt opgeven. Het formulier kan worden gezonden aan monumentalebomen@almelo.nl.

Deskundigen
Of een boom uiteindelijk op de monumentale bomenlijst komt, wordt bepaald door deskundigen van onder andere het I.V.N., de woningbouwverenigingen, de Gemeente Almelo en de bevolking van Almelo.

Heeft u een bijzondere particulier boom of kent u een bijzondere particuliere boom waarvan u vindt dat deze niet zo maar verdwijnen mag, geef deze dan op. Mogelijk is deze boom het waard om op de monumentale bomenlijst te komen.

 

Archief
Terug naar vorige pagina