Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
06-05-2009  

NAT zet vraagtekens bij Waterrijk

 

Kennelijk gaat Almelo ervan uit dat als je maar een aantrekkelijk woonklimaat in het groen creëert, de mensen wel automatisch naar Almelo zullen komen. Waar die mensen vandaan moeten komen is overigens niet duidelijk. Het lijkt erop dat Almelo ervan uitgaat dat die mensen uit de Randstad zullen komen. In dat verband is het van belang om op te merken dat tal van gemeentes vergelijkbare plannen hebben ontwikkeld.

"De blauwe stad" in Oost Groningen is daarvan wel het meest bekende voorbeeld. Maar ook het voorbeeld dat het bouwen van mooie grote huizen in het groen en aan het water op zich geen mensen lokt. En al helemaal niet in de aantallen die de gemeente Almelo voor ogen staat. NAT wijst er in de zienswijze op dat in de Randstad zelf door een aantal gemeentes (naar verluidt zo'n 20) allerlei bouwplannen worden ontwikkeld waarbij gebouwd wordt in het groen en aan het water. Dichterbij huis kan gedacht worden aan de plannen van de gemeente Twenterand om in Westerhaar 65 woningen te bouwen in combinatie met een 18 holes golfbaan.

Een project met een omvang en een impact als Waterrijk vereist wat betreft de veronderstelde belangstelling een deugdelijke economische onderbouwing.

NAT vindt het opmerkelijk dat een grondig marktonderzoek en analyse ontbreekt. Bij goed projectmanagement is het normaal om een grondige risico analyse te maken van het voorgenomen project.

NAT is van oordeel dat zolang het centrum van Almelo niet iets van zijn oude glorie heeft herwonnen, het zinloos is om te proberen rijke mensen naar Almelo te trekken. Wie wil er in een stad gaan wonen waar de gemeente kennelijk niet eens in staat is een gebied dat zo rijk is aan potentie als de Kerkstraat, tot enigerlei vorm van ontwikkeling te brengen. Waar het lijkt (te oordelen naar het grote aantal "gaten") alsof de tweede wereldoorlog nog maar zeer recent is afgelopen. NAT is van oordeel dat, om je in een bepaalde stad te willen vestigen, het noodzakelijk is dat je je met die stad kunt identificeren. Om dat te kunnen heeft een stad een bepaalde identiteit nodig. Om die te bereiken is een grondig herstel van het centrum noodzakelijk. Dáár moet alle energie in gestoken worden. Niet in het volplempen van het zoveelste weiland in het buitengebied. Daarmee loopt Almelo overigens ook tegen een zeer groot financieel debacle op. Al die gronden die met het oog op Waterrijk zijn aangekocht en al die infrastructuur die moet worden aangelegd (ook als uiteindelijk slechts een beperkt aantal woningen zal worden gebouwd) moeten wel worden betaald c.q. worden gefinancierd.

Is NAT nu tegen het realiseren van een plan als Waterrijk als zodanig? Nee, zeker niet. Als nut en noodzaak om te bouwen zouden kunnen worden aangetoond, dan zou NAT zich bepaald niet verzetten tegen het bouwen van een wijk als Waterrijk. Mooie huizen, veel water en veel groen, wie kan het daar nu mee oneens zijn?

NAT verzet zich tegen de plannen omdat die op den duur heel erg slecht voor Almelo gaan uitpakken. Zonder enige noodzaak wordt wat nu nog een open gebied is opgeofferd aan plannen die, als het erop aankomt, Almelo eerder schaden dan beter maken. Dat komt omdat volstrekt geen rekening wordt gehouden met het feit dat (anders dan waarvan de gemeente uitgaat) er in de toekomst niet of nauwelijks sprake zal zijn van een toename van de bevolking. En al helemaal niet in de mate die nodig is om Waterrijk vol te krijgen. Op de site www.stichtingnat.nl is de volledige tekst van de zienswijze met de cijfers over woningbouwprognose en bevolkingsontwikkeling te vinden.

Archief
Terug naar vorige pagina