Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
13-01-2009  

De Wierde wint regiofinale First Lego League

 

Persbericht

Leerlingen van basisschool De Wierde hebben de regionale finale gewonnen van de First Lego League. De kinderen bereiden zich nu voor op de Beneluxfinale op 31 januari in het Educatorium van de Universiteit Utrecht. De WierdeWereldWijs gaat dan de strijd aan met 32 teams uit de Benelux. De prijsuitreiking is om 17.00 uur door minister Cramer.

In de regionale finale in Oldenzaal eindigde het team van WierdeWereldWijs met het gekke vliegende robotmonster op de eerste plaats met hoge robotscores, uitstekend teamwork en met een goed uitgewerkte onderzoeksopdracht over klimaatverandering. De Wierde nam het op tegen 12 teams uit Oost Nederland.

De First Lego League is een internationale wedstrijd, waaraan jaarlijks circa 120.000 kinderen uit veertig landen in de leeftijdscategorie van negen tot en met veertien jaar deelnemen. Kinderen bouwden en programmeerden hun eigen robot met behulp van Lego Mindstorms ®. Daarmee voeren zij tijdens de finale opdrachten uit. Het thema van dit jaar is ‘Climate Connections’. Het klimaat van onze planeet staat hierbij centraal, de kinderen gaan op een soort ontdekkingsreis. De winnaar verdient een uitnodiging voor de wereld finale in Atlanta (Verenigde Staten) of voor de Europese finale in Kopenhagen (Denemarken).

Ter voorbereiding op deze finale kregen de kinderen klimaatles van Ton ten Hove, weerkundige bij RTVOost, en werden zij ‘bijgespijkerd’ door het IVN. Bovendien gingen zij op excursie met Jan Brinkman van het Waterschap Regge en Dinkel naar De Doorbraak en werd eveneens het speeltoestel in de Weezebeek feestelijk geopend (zie bijgaande foto). De teamleden WierdeWereldWijs beperkten zich
niet alleen tot het klimaat in Nederland, maar bestudeerden ook klimaatprojecten in Tsjechië en Australië. Met hun presentatie geven de kinderen hun eigen oplossingen voor het klimaatvraagstuk. Dit doen zij met een humoristisch toneelstuk, een spetterende rap en een informatieve powerpointpresentatie.
Elke woensdagmiddag wordt momenteel druk gesleuteld aan het bijzondere robotmonster dat op de Benelux finale een spetterende indruk moet maken. Aan de inzet van de leerlingen, leerkrachten en ouders zal het niet liggen. Met veel plezier en enthousiasme wordt toegewerkt naar de finale.

Archief
Terug naar vorige pagina