Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
15-12-2008  

Honingbomen op Amaliaplein wel goede keus?

brongegevens: Wikipedia
 

ALMELO - Op het nieuw ingerichte Amaliaplein tussen de stadsbioscoop en Proeflokaal 't Hookhoes is de keuze voor groen gevallen op twee honingbomen. Van oorsprong stamt de honingboom uit Azië en volwassen kunnen deze uitgroeien tot wel een hoogte van 15 à 20 meter.
In Nederland wordt de honingboom gebruikt in brede straten en parken en hij groeit het beste in de volle zon op een warme plaats. De boom kan door vorst beschadigd worden. De boom lijkt op de robinia (Robinia pseudoacacia).
De honingboom heeft een brede, ronde, open kroon en een grijsgroene schors, waarin door de diktegroei op latere leeftijd scheuren in ontstaan. De twijgen zijn donkergroen evenals de enkele jaren oude takken. Het onevengeveerde blad is tot 25 cm lang en bestaat uit zeven tot zeventien eironde-elliptische geelgroene blaadjes. De boom bloeit vanaf tien- (op warme plaats) tot twintigjarige leeftijd in augustus en september met roomgele tot roomwitte bloemen, die een tot 30 cm lange pluim vormen. De bloemen bevatten veel nectar en worden dan ook veel bezocht door honingbijen. De vrucht is een 5-8 cm lange peul met ingesnoerde zaden en wordt daarom soms ook wel snoerboom genoemd.
Met deze wetenschap rijst de vraag of de keuze voor honingbomen wel de goede is om als schaduwdak voor de horecaterrassen op het Amaliaplein te dienen. In ieder geval moet er straks veel gesnoeit worden om de bomen in toom te houden, of zou de kapvergunning voor later al in de la liggen?

Fotoreportage (6 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina