Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
05-12-2008  

Lichte legionella-besmetting in Westeres

 

Legionella is een bacterie die de veteranenziekte kan veroorzaken. De ziekteverschijnselen kunnen variëren van een fikse verkoudheid tot een flinke griep met longontsteking.
De legionellabacterie zit in kleine waterdeeltjes, die door mensen worden ingeademd. De ziekte wordt niet van de ene mens op de andere overgebracht. Ook van het drinken van met legionella besmet water krijgt men geen veteranenziekte. Het gaat vaak om een sporadische besmetting, waarbij een of enkele personen besmet zijn. Het is onbekend of in De Westeres personen besmet zijn.

Incubatietijd
Maar ook in gevallen waarbij meerdere personen de ziekte hebben lukt dat lang niet altijd. Dat komt doordat de incubatietijd, de tijd tussen de besmetting en het moment waarop iemand de ziekte krijgt, niet vaststaat. Onderzoekers moeten daarom nagaan waar een zieke in de voorafgaande twintig dagen is geweest.

Meer gevallen dan meldingen
Per jaar komen in Nederland ongeveer tweehonderd tot driehonderd meldingen van legionella voor. Maar in werkelijkheid zal het aantal besmettingen hoger liggen, want niet alle gevallen worden gemeld.
Tot 1999 waren er in Nederland jaarlijks nog maar ongeveer vijftig meldingen. In dat jaar brak onder bezoekers van de Westfriese Flora in Bovenkarspel legionella uit. Er overleden 32 mensen. Sindsdien is men in Nederland veel alerter op de ziekte. Bovendien zijn de methoden om een diagnose te stellen verbeterd.

Archief
Terug naar vorige pagina