Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
19-12-2019  

VDL concentreert Twentse activiteiten in Almelo

 

ALMELO/HENGELO – De vorig jaar door het Brabantse familiebedrijf VDL (Van der Leegte) overgenomen Hengelose vestigingen van Siemens gaan verhuizen naar Almelo. Op het XL Businesspark aan de A35 koopt VDL een kavel van 40.000 m2 om nieuwbouw te plegen, nadat een speurtocht in Hengelo geen succes had. VDL Energy Systems en VDL ETG T&D, zoals de voormalige Siemens-bedrijven nu heten, worden daarmee de tweede en derde VDL-vestiging in Almelo dat aan de Bornsestraat al de alsmaar uitdijende machinefabriek bezit uit de vroegere Philips-stal en nog diverse hoogwaardige vacatures open heeft staan. 

De nieuwbouw op het Twentse XL Businesspark betekent dat de 400 werknemers uit het Hengelose, straks gaan pendelen naar Almelo. Nu werken de Hengelose vestigingen nog veel voor Siemens vanwege de vierjarige werkgarantie voor de productie van gasturbines en compressoren , maar ook dat gaat veranderen. In Almelo ligt de toekomstige focus van VDL Energy Systems op  het produceren van super batterijen met een vermogen van één megawatt (ter grootte van een zeecontainer) als alternatief voor de verplaatsbare dieselgeneratoren die nu nog op veel bouwplaatsen worden gebruikt. Ook gaat VDL Energy Systems zogenoemde ‘fuel cell’ installaties produceren waarin waterstof wordt omgezet in elektriciteit. De omzetting van waterstof in elektriciteit wordt als dé energievoorziening voor de toekomst gezien.
VDL ETG T&D is de ontwikkelafdeling van de VDL Enabling Technology Group, waartoe ook de al reeds in Almelo gevestigde machinefabriek behoort. De ‘knappe koppen’ van  VDL ETG T&D ontwerpen bijvoorbeeld onderdelen voor een nieuwe generatie lithografiemachines voor chipfabrikant ASML. 
Al met al investeert VDL 70 miljoen euro in haar nieuwe vestigingen in Almelo die medio 2021 in gebruik moet worden genomen.

Voor het Twentse XL Businesspark in Almelo is de komst van VDL een enorme ‘boost’. Na jaren ‘kwakkelen’ loopt het 120 hectare grote bedrijvenpark nu snel vol. De komst van VDL betekent tevens dat het gemiddelde aantal werknemers per ha fors naar boven kan worden bijgesteld. Het gezamenlijke bedrijvenpark van de gemeenten Almelo, Borne, Enschede, Hengelo en de provincie Overijssel, komt daarmee langzaam uit de rode cijfers. De recente groei van het aantal bedrijven is daarom mede aanleiding voor een oriënterend onderzoek van uitbreiding. De zo genoemde ‘kanaalsprong’ als compensatie voor de Almelose bedrijvenlocaties, werd eerder uit de ontwikkeling geschrapt vanwege de financiële crisisjaren, maar lijkt alsnog onder regie van de provincie Overijssel tot een herkansing te komen maar dan als uitbreiding van het gezamenlijke Twentse XL Businesspark.     

Het familiebedrijf VDL telt in totaal zo’n 16.000 werknemers. Zo produceert het in opdracht van BMW ook auto’s in het Limburgse Born en bouwt het onder eigen naam bussen voor openbaar vervoer en luxe travel. Hierin neemt de productie van elektrisch aangedreven bussen ook een grote vlucht. Zo bestelde de gemeente Osnabrück (D) onlangs bewust 63 elektrische bussen bij VDL Bus en Coach voor stads-en regiovervoer, als zijnde Europese producent. Dit in tegenstelling met vervoerder Keolis die voor het openbaar vervoer in Overijssel met een Chinese fabrikant in zee ging. Dit tot woede van VDL-topman W. van der Leegte die in het Financieel Dagblad wees op de ongelijke concurrentieverhoudingen met Chinese producenten.

Archief
Terug naar vorige pagina