Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
23-06-2019  

Almeloër steunt oude voetbalmaatje in Liberia


Joop Savenije wijst hier Liberia aan aan de westkust van Afrika.
 

ALMELO – Al enige jaren reist de Almeloër Joop Savenije een paar keer per jaar naar Liberia, het geboorteland van zijn vroegere voetbalmaatje bij PH Abdullah Kamarra. Het kleine land met circa 4.8 miljoen inwoners aan de Zuidwestkust van Afrika. Een land gesticht in 1847 door repatriërende Amerikaanse slaven dan wel nazaten. De grondwet van Liberia is gebaseerd op het land waar zij onwillig terecht kwamen maar weer vrijwillig verlieten. Overwegend christelijk en Engelstalig vanwege het voorliggende Amerikaanse verleden. Het leek een succes te worden maar toch. In de vorige eeuw laaiden volksoorlogen op met die onder leiding van Samuel Doe in 1980 als een eerste grote opstand. Charles Taylor ontketende in 1989 een ware burgeroorlog en hij greep uiteindelijk de macht. Toch ging de strijd door en in 2004 greep de VN in om aan het moorden een eind te maken.
Taylor die vooral kinderen dwong om in zijn leger te worden ingelijfd, werd gehaat en gevreesd. Ouders werden vermoord, kinderen soldaat. Wie in de beginjaren ’90 Liberia ontvluchtte was de jeugdige Abdullah Kamara. Hij kwam in Nederland terecht en uiteindelijk in Almelo. Daar ging hij naar school, voetbalde hij bij PH,  studeerde er en werd uiteindelijk belastingambtenaar. Als jonge vluchteling had hij het hier gemaakt, trouwde en kreeg 3 dochters. Maar toch knaagde er iets. Zijn homeland. In 2004 ging hij kijken. De VN organiseerde er democratische verkiezingen. Liberia kreeg in Ellen Johnson Sirleaf  als eerste Afrikaans land een vrouwelijke president.

Abdullah Kamara wilde zijn geboorteland dienen en het helpen opbouwen. Eenmaal terug in Almelo besloot hij in 2005 zijn baan op te zeggen om zijn ‘roots’ te volgen. Bij het ROC van Twente zag hij toevallig hoe afgeschreven schoolmeubilair in een container werd gedumpt. Bij navraag kreeg hij de ‘spullen’ om in Liberia een school voor vaklieden op te richten. ROC-vakdocent Rene Heupink werd zijn steun en toeverlaat. Diens leerlingen timmerden prefab een schoolgebouw dat in 2 grote zeecontainers paste. Daar kwam Joop Savenije in beeld, de oude voetbalmaat van Kamara die bij Bolk Transport wel de wegen wist hoe je die transporten van Almelo naar Rotterdam en over zee naar hoofdstad Monrovia goed voor elkaar krijgt. De ROC-leerlingen en docent Heupink togen eveneens naar Liberia om hun timmerwerk ter plaatse af te ronden. De stichting Netlib (Network forthe Development of Liberia) was geboren.  Met Kamara als voorzitter, ROC-docent Heupink als penningmeester maar ook als bevlogen vakman, Savenije, directielid bij Bolk Transport, als secretaris en Jolanda Kemna voor de fundraising.

Nu 15 jaar verder staat er een ‘ambachtsschool oude stijl’ waar 300 leerlingen leren hoe hun handen te gebruiken en dat in 12 vakrichtingen. Ook realiseerde men een kraamkliniek om de geboortesterfte te minderen en een eerste hulppost inclusief ambulance. De ambulance werd zelfs door de Nederlandse Koninklijke Marine afgeleverd.
Kamara, Savenije en Heupink overleggen in hoofdstad Monrovia ter plekke welke prioriteiten er gesteld worden en nu is dat het project vakonderwijs voor voormalige kindsoldaten. Inmiddels zijn het dertigers, zonder scholing en bovenal dakloos. Zij leven op het strand om af en toe wat te kunnen werken bij een visser en slapen ’s nachts ‘open air’ onder een zeiltje. Kortom een vak leren kan hen perspectief bieden voor de toekomst. Metselaar, timmerman et cetera ze zijn nodig in de wederopbouw van Liberia. Joop Savenije roept daarom een ieder op om een steentje bij te dragen om de droom van zijn vroegere voetbalmaatje bij PH nog verder uit de verf te kunnen laten komen.
Kijk voor info en geef via:  https://www.geef.nl/nl/actie/help-verslaafde-oud-kindsoldaten-aan-een-opleiding/donateurs

Archief
Terug naar vorige pagina