Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
19-06-2019  

Koningin Maxima lanceert SchuldenLAB Almelo


Foto: gemeente Almelo
 

ALMELO - Hare Majesteit Koningin Máxima was vandaag te gast in Almelo bij de lancering van Schuldenlab Almelo. Schuldenlab Almelo zet zich lokaal in om te zorgen voor een schuldenzorgvrije stad. Daarmee wordt bedoeld dat de inwoners met schulden moeten worden geholpen om van hun schulden afkomen, zodat perspectief ontstaat voor de toekomst.

Wethouder Arjen Maathuis zag kans SchuldenLAB ook in Almelo van de grond te tillen naar voorbeeld van de gemeente Den Haag waar het vernieuwende systeem van begeleiding voor het eerst werd ingezet en met behulp van maatschappelijk betrokken partners landelijk verder wordt uitgerold. Volgens Maathuis zit er een weeffout in ons sociale stelsel waarbij schuldsanering zeer moeilijk is en mensen met schulden vaak nog dieper in de put geraken. Hij refereerde in deze als voorbeeld bijstandsfraude. Een terugvordering leidt er vaak toe dat iemand dan zijn leven lang in de schulden zit omdat alle verdiensten boven de minimale bijstandsnorm dan worden afgeroomd als aflossing van de schuld terwijl die schuld zo nauwelijks afneemt.  ‘Wat is dan nog de prikkel om aan het werk te gaan’, vroeg Maathuis zich hardop af in zijn openingsspeech. Maathuis ziet meer in het afboeken van schuld na een werkperiode. Bijvoorbeeld een derde van de schuld na een jaar lang gewerkt te hebben.
Om e.e.a. vorm te geven in het beleid, heeft de gemeente Almelo daarom een netwerkpact gesloten met regionaal actieve organisaties en regionale bedrijven. Onder hen de lokale woningstichtingen Beter Wonen en St. Joseph, zorgverzekeraar Menzis, de vrijwilligersorganisatie Schuldhulpmaatje, eredivisieclub Heracles Almelo en Almelose bedrijven als Asito en Bolk Transport & Logistiek.  ING is ondersteuner in bredere zin van SchuldenLAB.

Koningin Maxima is al langer actief voor mensen met een krappe knip. Zo strijdt zij wereldwijd voor het verlenen van micro-kredieten aan arme mensen om een bedrijfje op te zetten waarbij ook een beroep kan worden gedaan op adviserende begeleiding in bedrijfsmatigheid en administratie.

Meer gemeentelijke info en kijk hier voor SchuldenLAB Nederland

 

Archief
Terug naar vorige pagina