Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
14-06-2019  

Voor haringhappen bij Bolk wijkt de agenda

 

ALMELO – U kent dat wel al die haringparty’s in den lande. Nadat het eerste vaatje ‘Hollandse Nieuwe’ aan wal is gebracht volgt steevast een veiling om een groot bedrag bij elkaar te brengen voor een of ander goed doel. Of dat nu in de Randstad is of in Vriezenveen. Zo komt de crème de la crème uit de Twentse samenleving al jaren samen bij Hotel De Wilmersberg in De Lutte om zo’n ‘zilverling’ naar binnen te laten glijden. Wel met aandacht voor het kostuum en voor de dames een hand aan de hoed, want bij de Twentse haringparty gaat het er vooral om om gezien te worden. Oud- Tweede Kamerlid voor de VVD Han ten Broeke kwam dit jaar letterlijk uit de lucht vallen om de voorzittershamer van comité-voorzitter Henk Kesler over te nemen. Dit niet eerder nadat deze de Oldenzaalse topscheidsrechter Björn Kuipers de ‘Zilveren Haring’ had overhandigd vanwege diens ambassadeurswerk voor Twente in de wereld van het Europese voetbal. Wie Neymar in de hoek zet, heeft zo’n zilveren eerbetoon ook wel verdiend.

Maar als we het in Twente hebben over DE haringparty van Twente, dan is er maar één winnaar en dat is het jaarlijkse ‘Haringhappen’ bij Bolk Transport in Almelo. Hier geen streepjespak en lakschoenen en ook geen ‘baljurken’ met daarboven grote hoeden. De ‘poeha’ blijft thuis, want het volk bij het ‘Haringhappen’ van Bolk Transport en de Twentse containertransporteur via water, spoor en weg  CTT is meer van opgestroopte mouwen en komt uit binnen- en buitenland. Zij maken massaal de agenda vrij om af te reizen naar Almelo.
De krachten bundelen, elkaar opstuwen en elkaar onmisbaar maken. Samen strijden voor een bredere A1, een opgewaardeerd Twente kanaal voor grotere schepen, een spoorterminal voor zeecontainers net over de grens bij Bentheim. Dit al wordt of is al gerealiseerd. Maar er is nog een grote wens in de regionale transportwereld. Namelijk een vierbaansweg tussen Twente en Zwolle en dubbel spoor voor een snellere treinverbinding. ‘Als we dat voor elkaar krijgen, praten we over de nieuwe provincie Overijssel’, zei André Pluimers directievoorzitter van Bolk Transport tijdens zijn welkomstspeech. De onlangs benoemde Commissaris der Koning Andries Heidema spitste zijn oren bij deze boude bewering van Pluimers. De Almelose burgemeester Arjen Gerritsen trok een brede glimlach want Almelo is wel het middelpunt tussen Zwolle en Enschede. De Hengelose burgemeester Sander Schelberg realiseerde zich dat hij toch wel blij moet zijn met de CTT-terminal in de Hengelose haven en de Enschedese burgervader Onno van Veldhuizen zal ongetwijfeld even een moment gedacht hebben dat zijn stad dan wel aan het eind van de verbinding ligt tussen de krachtigste provinciale economische gebieden.
Pluimers liet al die bestuurders, ondernemers en vrienden tevens weten dat het Twentse XL Businesspark en de regionale havens nog verder hun krachten gaan bundelen onder de noemer ‘Port of Twente’. Dit om het landsdeel een nog veel krachtigere positie te geven op de Europese Oost-West traverse van pakweg Polen naar Rotterdam en vice versa Scandinavië.  Pluimers verwelkomde dan ook alle Europese zakenrelaties die in de loop der jaren ook vrienden zijn geworden, voordat hij de microfoon overhandigde aan de grondlegger van het concern Henk Bolk die nu al voor de 25e keer tekende voor de organisatie van zijn ‘Haringhappen’. 

Het ‘netwerk’ van Bolk is groot, ‘onmeunig’ groot. In het zakenleven en de bestuurlijke wereld. ‘Tout Den Haag’ staat in zijn telefoon. Van alle kabinetsleden tot alle leden van de Staten Generaal, Van Minister van Staat Winnie Sorgdrager tot Europarlementariër  Annie Perik-Schreijer. ‘Ik heb Annie nog niet gezien, ze zal vast onderweg ergens zijn blijven steken’, riep Henk Bolk al rondkijkend. Bolk benadrukte nog maar eens dat het ‘Haringhappen’ in zijn visie vooral belangrijk is om zakelijk te netwerken maar ook om vriendschappen te onderhouden want dat gaat in de visie van Bolk samen. In deze prees hij ook zijn opvolgers André Pluimers, Joop Savenije en Gerco Linthorst (CTT). Hij stond tevens even stil bij het onlangs overlijden van Harman Nijhoff, de grondlegger van de Nijhoff en Wassink bedrijven in meerdere Europese landen en hoofvestiging in Rijssen. ‘Vijftig jaar heb ik met Harman nauw samengewerkt en dan wordt je ook vrienden’, aldus Henk Bolk tegen zijn gasten. Zo ook kan Hennie van der Most zich tot de vriendenschare van Henk Bolk rekenen. Ook hij werd geprezen vanwege zijn jarenlange ondersteuning door zijn Heli beschikbaar te stellen voor rondvluchten tijdens het haringhappen. Veel gasten maakte er in al die jaren graag gebruik van en Henk Bolk laat zijn dank dan publiekelijk zien met bloemen.

Bolk zou Bolk niet zijn, als hij ook niet zijn liefde voor Twente uitsprak. Hij refereerde aan het onlangs bijwonen van het theaterspektakel Hannah van Hendrik in de vroegere vliegtuighangar op het vliegveld Twente. In het theaterstuk wordt vormgegeven hoe het vroegere Twentse boerenleven er uitzag. Zo ook ten tijde van de grote ruilverkaveling en de boerenopstand in 1971 in de gemeente Tubbergen tegen die verplichte verkaveling. De giertanks gevuld, de ME nog op gepaste afstand want stel dat… Wel sneuvelden toen de ruiten in de villa van toenmalig burgemeester  Kolenbrander en uiteindelijk gingen de boeren ook op de vuist met de ME, maar uiteindelijk kwam wel de ruilverkaveling tot stand. ‘Precies zoals het boerenleven toen was’, zei Bolk over het theaterstuk en prees daarbij de hoofdrolspelers Johanna ter Steege (Wierden) en Huub Stapel. ‘Ik heb ze beide uitgenodigd, maar helaas. Of zie ik daar... he Huubje, Huubje’. Ja Henk Bolk acteerde even en riep Huub Stapel op het podium zodat deze nog even een promo kon uitspreken voor het theaterspektakel. ‘Ik ken hem nog maar een paar maanden, maar toen ik hem na de voorstelling Huubje noemde, kreeg ik gelijk Henkie terug’, zo Henk Bolk. Huub Stapel riep de Tukkers op om snel kaarten te bestellen want er zijn er al meer dan 30.000 verkocht. Tot 21 juli is er een reeks van voorstellingen met maximaal 1000 gasten per voorstelling. Het beoogde einddoel is een totaal van 40.000 verkochte kaarten.

Daarna kon Henk Bolk dan eindelijk CdK Andries Heidema, gedeputeerde Monique van Haaf, de burgemeesters Arjen Gerritsen (Almelo), Sander Schelberg (Hengelo) en Onno van Veldhuizen (Enschede) nodigen voor een eerste ‘Hollandse Nieuwe’ en een Korenwijn ‘Ad Fundum’ voordat de ‘haringmeisjes’ rijkelijk rondgingen onder de honderden gasten.
Uiteraard gepaard met muzikale begeleiding van het trio Henk Bernardt en als hoogtepunt Gerard Joling 'omdat hij zo goed met ouderen kan omgaan'. Het was nog lang plezierig bij het ‘Haringhappen’ van Bolk Transport en CTT met terminals in Almelo, Hengelo, Rotterdam en Bentheim (D). 

Fotoreportage (108 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina