Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
05-06-2019  

Kamervragen over plan ontbinden Soweco

 

DEN HAAG / ALMELO – De PvdA-fractie bij monde van Kamerlid Gijs van Dijk heeft staatssecretaris van Sociale Zaken en Welzijn Tamara van Ark (VVD) vragen gesteld over de voorgenomen beëindiging van de gemeenschappelijke regeling Soweco te Almelo. Soweco is al 50 jaar actief voor de gemeenten Almelo, Hellendoorn, Rijssen-Holten, Twenterand, Tubbergen en Wierden als ‘werkplaats’ volgens de Wet Sociale Werkvoorziening (WSW) voor mensen met afstand van een reguliere baan.
De GR-gemeenten waarvoor Soweco deze wettelijke plicht uitvoert voor momenteel zo’n 1150 mensen, willen van deze gezamenlijke regeling af en dat verder in eigen beheer gaan uitvoeren. Dit mede omdat de Overheid de regels aanscherpte en tevens bezuinigde.
Bij Soweco werken totaal ongeveer 2150 mensen al dan niet via ‘outsourcing’ bij reguliere bedrijven. De verantwoordelijke wethouders van de zes gemeenten ‘prediken’ dat zij de voornoemde 1150 WSW-cliënten een baangarantie geven, maar Kamerlid Van Dijk zet daar vraagtekens bij. Hij wil dat staatssecretaris Van Ark desnoods ingrijpt indien de zes gemeenten die uitgesproken garantie niet kunnen waarmaken. Voor het andere deel van Soweco zien de betrokken wethouders kansen voor privatisering van werkonderdelen die nu onder de NV Soweco vallen.

In de gemeenteraden van de zes gemeenten lopen de meningen uiteen en leven ook tal van vragen.

Archief
Terug naar vorige pagina