Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
21-05-2019  

Justitie Informatiedienst weer één in Almelo


Het in 2011 gerenoveerde oude belastingkantoor aan de Raveslootsingel
 

ALMELO – De ICT’ers en digitaliseerders van de Landelijke Justitie Informatiedienst zitten in Almelo weer samen onder één dak. Justid, zoals de dienst ook wel genoemd wordt, maakt het integer en integraal persoonsbeeld binnen de justitiële ketens toegankelijk door digitale justitiële informatie voor de ketenpartners te ontsluiten: veilig, op tijd, op maat en op niveau. Zo wordt dat geschreven op de website van de dienst die valt onder het Ministerie van Justitie en Veiligheid en er voor zorgt dat de rechtbanken in Nederland en de advocatuur kan beschikken over de juridische dossiers van cliënten bij rechtsvervolging maar waar ook burgers inzage mogen verzoeken in hun eigen strafdossier.

Sinds enige jaren is Justid geconcentreerd op vier locaties in Nederland, te weten Almelo, Leeuwarden, Den Haag en Zutphen dat direct ressorteert onder de vestiging Almelo. De digitale dienst van Justitie moet voor de rechtspraak de dossiers papierloos toegankelijk maken voor bevoegden. Het is een van de gevolgen om bezuiniging en het samenvoegen van rechtbanken, zoals dat in het laatste decennia gebeurde, mogelijk te maken.

In Almelo zetelde de hoofdvestiging van Justid Nederland al enige jaren in het voormalige bankgebouw tegenover de rechtbank aan de Egbert Gorterstraat. Vorig jaar werd begonnen met alvast een gedeeltelijke verhuizing naar het vroegere belastinggebouw aan de Raveslootsingel dat in particulier bezit in 2011 werd gerenoveerd, nadat toch werd afgezien van ‘inhuizen’ door Justid in het gebouw van de in functie ‘uitgekleedde’ Rechtbank Almelo ten faveure van Zwolle onder de noemer Rechtbank Overijssel. Dit tot ergernis van rechters, medewerkers en advocatuur. Omdat veel ‘zaken’ al enige jaren in Zwolle worden afgehandeld,  zit de rechtbank in Almelo in een te ruime jas. Onlangs kocht de Rijksgebouwendienst wel het vroegere kantoor van Royal ten Cate pal aan het station, om daar een kleinere rechtbank te realiseren. Het grote gebouw wordt dan afgestoten. Wel blijft mogelijk de voor enige jaren in gebruik genomen extra beveiligde en van alle communicatieapparatuur voorziene miljoenen euro’s kostende zittingszaal in gebruik, maar voor de rest dreigt leegstand voor kantoren en zittingszalen in het gehuurde pand.

Inmiddels is Justid in Almelo al gegroeid naar 300 werknemers en deze hebben nu allen onderdak in het vroegere gerenoveerde belastingkantoor dat beeldbepalend rechtsboven de spoortunnel in de Wierdensestraat uitsteekt.

Archief
Terug naar vorige pagina