Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
29-03-2019  

Wethouder ingezet in strijd tegen processierups


9 tips om uw nestkast goed op te hangen

Hang de nestkast op een rustige plek op, zodat de vogels zich veilig voelen en naar binnen durven. Dus niet direct naast het terras, als u daar in het voorjaar zelf vaak zit.
Niet in de volle zon, dus liever niet op het zuiden.
Beschut tegen de wind. De invliegopening kan het beste op het noordoosten zijn gericht, want de wind komt in Nederland vaak uit het zuidwesten.
Een vrije en veilige aanvliegroute is belangrijk. Geen takken direct voor de opening.
Uit de buurt van katten. Gaas om de boom kan katten uit de buurt houden.
Vogels van dezelfde soort wonen het liefst tenminste tien meter van elkaar. Voor vogels van verschillende soorten, zoals koolmees en pimpelmees, kunnen de kasten een meter of drie uit elkaar hangen.
Koloniebroeders wonen wel weer graag in groepen: de nesten voor mussen, spreeuwen en zwaluwen kunnen daarom wel naast elkaar hangen.
Hang de nestkast stevig op, zodat hij niet kan gaan slingeren of vallen.
Ophangen in het najaar. Vogels kunnen er al aan wennen en de kast gebruiken als slaapplek.

En?€? maak de kast elk jaar in september of oktober weer schoon. Met kokend water. Trek zelf keukenhandschoenen aan, want heel schoon zal het niet zijn.
 

ALMELO – De strijd tegen de in Nederland oprukkende eikenprocessierups lijkt niet meer te winnen. Gemeenten zetten veel mankracht en geld in om het beestje te bestrijden, zo ook Almelo. Toch was 2018 een ‘topjaar’ voor het harige beestje dat bij aanraking hevige jeuk veroorzaakt bij mens en dier. De gemeente Almelo heeft de bestrijding van de eikenprocessierups inmiddels structureel opgenomen in de begroting maar dat zal naar verwachting niet voldoende zijn om alle eiken met nesten op voorhand te besproeien, laat staan nesthaarden weg te zuigen.
In het warmere weer van de laatste jaren vindt de eikenprocessierups bovendien een prima klimaat. Reden om het harige beestje ook via biologische weg te bestrijden. Mezen blijken een natuurlijke vijand te zijn en ook bioversiteit in planten rond eiken kan  het leefklimaat van de eikenprocessierups negatief beïnvloeden.

Wethouder Jan Martin van Rees (LAS) liet daarom honderden nestkastjes voor kool- en pimpelmezen maken door IVN Almelo en hielp zelf aan de Schapendijk mee om de nestkastjes aan de eiken te bevestigen. Ook burgers konden een nestkastje aanvragen waarbij een afstand van 100 meter tussen op te hangen kastjes het beste is.

<< 9 tips - bron: www.vogelbescherming.nl

Fotoreportage (1 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina