Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
07-03-2019  

Docu Rijksmonument Heracles op Fox Sport

 

ALMELO – In de documentaire ‘Stille getuige’ beschrijft Fox Sports 1 op woensdag 20 maart (20.00 uur) de rijks- monumentale tribune van Avc Heracles, de moederclub van Heracles Almelo. De houten tribune naar Engels voorbeeld werd in 1924 gerealiseerd  onder architectuur van de Almelose architect M. Krabshuis en naar in de documentaire zal blijken een van de voorvaderen van oud- NOS nieuwslezeres en huidig fotografe Sacha de Boer.
De monumentale tribune is de enige in zijn soort in Nederland en tevens de ‘stille getuige’ van twee behaalde landstitels in respectievelijk 1927 en 1941 maar ook van de kampioenschappen van de tweede divisie in 1958 en die in de eerste divisie van 1962 en 1985 maar toen van de profafdeling die in 1954 begon om in 1974 zelfstandig verder te gaan.

In 1999 dreigde een teloorgang van de karakteristieke tribune. Heracles Almelo verliet de Bornsestraat ten faveure van het nieuwe Polman Stadion aan de Weezebeeksingel. ‘Diehards’ als Dolf Schleper en Herma Hinnen richtten een stichting op om ‘de stille getuige’ van de ondergang te redden. Met behulp van veel handige handjes en vele sponsoren zoals o.a. de erven Ten Cate wiens familie jaren en jaren de 'beschermheer' leverde, werd de tribune vakkundig gedemonteerd, herbouwd en gerestaureerd iets verderop langs het hoofdveld van Avc Heracles.  Oud- spelers, 'bobo's' maar ook NOS Sport presentator Tom Egbers namen zitting in het comité van aanbeveling en al die ondersteuning resulteerde uiteindelijk in 2011 tot een verklaring van Rijksmonument. “Niet alleen een ‘stille getuige’ maar ook een ‘bedevaartsoord’ voor verstokte voetballiefhebbers en Heraclieden in het bijzonder”, omschrijven de documentairemakers van Southfields, Grizzly & Blue hun documentaire voor Fox Sport 1.
De tribune waarvoor toppers van weleer als Abe Lenstra en tijdgenoten en latere toppers als Piet Keizer, Sjaak Swart, Johan Cruyf, Coen Moulijn, Willem van Hanegem en vele anderen hun virtuositeit met de bal demonstreerden en waar Joop Schuman in het seizoen 1961-1962 zijn record van 47 doelpunten in het betaalde voetbal liet aantekenen en een seizoen eerder de club het aantal van 115 doelpunten voor, op de analen van de KNVB liet bijschrijven. De tribune als ‘stille getuige’ voor de oud- internationals en Heraclieden ‘Frenske’ van Veen, Hennie van Nee  en Hendrie Krüzen, maar ook de plek waar vroeger meer supporters het veld aan de Bornsestraat omzoomden dan nu kan in het fraaie Polman Stadion. Nee, de historie sinds 1903 van Heracles is zo slecht nog niet!
Ga kijken op Fox Sports 1 op woensdag 20 maart (20.00 uur).

Zie ook:
Monumentale tribune Heracles is Rijksmonument

Archief
Terug naar vorige pagina