Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
05-03-2019  

Almelo blundert bij dwangsom De Muur

Brandveiligheid bovenwoning al jaren in het geding
 

ALMELO – De gemeente Almelo mag zich zorgen gaan maken over de kwaliteit van de juridische medewerkers bij handhaving. Sinds een brandveiligheidscontrole in 2016 van het pand in de Grotestraat waar cafetaria De Muur is gevestigd, is de veiligheid van de bovenwoning en de bewoners in het geding. Bij de controle werd vastgesteld dat de bovenwoning niet voldoende is beschermd bij brand in de cafetaria en ook de vluchtweg niet in orde is. Er werden wel verbeteringen uitgevoerd maar onvoldoende omdat de enige vluchtweg via de cafetaria loopt.
Een en ander is nu publiekelijk door een uitspraak van de bestuursrechter over een door de gemeente Almelo opgelegde dwangsom aan de huurders van de bovenwoning. De rechter veegde de dwangsom van tafel omdat niet de huurders aansprakelijk zijn voor de gebreken maar de verhuurder die de bovenwoning heeft verhuurd. Ook hoeven de huurders niet direct het pand uit omdat de onveilige situatie min of meer al jaren wordt gedoogd.

Uit de uitspraak is niet duidelijk wie de verhuurder van de bovenwoning is. Dat kan vastgoedeigenaar Humboldt Beheer BV uit Hasselt zijn, maar deze werd door de gemeente niet aangeschreven. Ook kan er sprake zijn van onderverhuur waarvan de vastgoedeigenaar onwetende is en dan is de exploitant van De Muur de eerstvolgende in de aansprakelijkheid omdat er is verhuurd zonder dat wordt voldaan aan de brandveiligheidseisen volgens het bouwbesluit. Een aangekondigde sluiting van de cafetaria had dan eerder in de lijn van de verwachting gelegen.
Kennelijk werd door de juristen van de gemeente gedacht dat de bewoners mogelijk wel het makkelijkst ‘te verjagen’ waren. Advocaat Diederik Briedé wist dat bij de bestuursrechter te voorkomen. De gemeente Almelo mag zich nu bezinnen op de gevolgde werkwijze en hoe het wel hoort!

Archief
Terug naar vorige pagina