Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
10-02-2019  

Almelo Speld voor Stichting Kamermuziek


(screenshot)
 

ALMELO - Concertnummer 250 in 30 jaar Stichting Kamermuziek Almelo (SKA) en een bestuurswisseling na al die jaren van inzet. Zie daar de reden dat wethouder van cultuur Jan Martin van Rees zondagmiddag naar de Kapelzaal van Hof88 trok om de scheidende stichtingsbestuurders Jeroen Ongering (vz), Huub Rakhorst (secr.), Jaap de Wolff (penn.), Jan Joris Nieuwenhuis (programmeur) en Rob Holleman (P.R.) de Almelo Speld op de revers te spelden voor die reeks van concerten die werden georganiseerd en alle op de website van SKA staan genoteerd als een naslagwerk. Zo ook de vermelding dat in de beginjaren de wereldberoemde cellist Heinrich Schiff samen met de pianist Alexeij Lubimov kwam concerteren. Een kleedkamer was er nog niet bij de kapelzaal en dus werd het kantoor benut. Een brekende snaar zorgde vervolgens voor een tierende Schiff al rennend door de gangen van Hof88 om een nieuwe snaar te halen maar vervolgns weer uiterst kalm en professioneel het concert te vervolgen.

Het tekent een beetje de beginjaren van de SKA, opgericht in 1989 vanuit misschien wel de verwachting dat privatisering van Schouwburg De Hagen voor de liefhebbers van Kamermuziek misschien wel eens slecht kon uitpakken. Vanaf dat moment waren voorzitter Ongering en de zijnen gedreven om Kamermuziek toch een plek te kunnen garanderen in het culturele leven van Almelo. Dertig jaar hetzelfde bestuur, als vrienden zonder ooit één ongetogen woord met nu een wisseling van de wacht voor SKA als ‘Gros Moteur’ op weg naar een verdubbeling van de al indrukwekkende concertreeks.

Wethouder Van Rees (LAS) verwees in zijn huldigingsspeech naar de componist Camille Saint-Saëns waarvan ook tijdens dit jubileumconcert noten te horen waren. Van Rees verwees daarbij naar ‘Carnaval der Dieren’ dat Saint-Saëns louter schreef voor zijn vrienden en hij markeerde de afscheidnemende bestuurders sinds het eerste uur dan ook als vrienden die er ook nog eens voor zorgden dat er een nieuw bestuur klaar staat.
Voor elk was ook nog een persoonlijk woord van dank voor al die jaren van inzet met als blijk van waardering de Almelo Speld voor hen die Almelo op de culturele kaart hebben gezet. 

Archief
Terug naar vorige pagina