Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
08-02-2019  

Pas op bij nesten eikenprocessierups


Ook oude nesten kunnen nog voor veel overlast zorgen
 

ALMELO – Vorig jaar rukte de eikenprocessierups flink op in Oost Nederland. Deskundigen denken dat de overlast in de komende jaren alleen maar zal stijgen vanwege de veranderende klimatologische omstandigheden. Gemeenten deden wel veel aan bestrijding maar er is eenvoudigweg niet voldoende materieel, mankracht en geld beschikbaar om de harige rupsjes uit te roeien.
In Almelo drong Lokaal Almelo Samen (LAS) een jaar geleden aan om structureel geld ter bestrijding in de begroting op te nemen en dat kwam er. Maar ook dat geeft geen zekerheid zeggen deskundigen. De haartjes van de eikenprocessierups geven jeuk, uitslag, pijnlijke ogen en last van de luchtwegen en zelfs honden kunnen er zoveel last van krijgen dat zij overlijden.

In Almelo gaat men nu de eikenprecessierups op natuurlijke wijze bestrijden naast de verwijdering van nesten. Binnenkort worden in Almelo 500 mezennestkastjes geplaatst die zijn gemaakt door natuurvrienden IVN. LAS heeft het college van B&W verzocht of nog meer kastjes gemaakt kunnen worden door bijvoorbeeld vakscholen e.d. en of het onderwijs (bijvoorbeeld AOC) ook hulp kan bieden bij het ophangen en schoonhouden van mezenkastjes. 
Dat kan allemaal niet lukraak, want mezenpaartjes hebben ook een eigen territorium liet wethouder Van Rees daarop weten. Maar ook hij gaf aan dat volledige bestrijding een illusie is. Daarom worden de plekken met de meeste overlast als eerste bediend voordat in april/mei de eerste eikenprocessierupsen weer uit hun ondergrondse overwintering komen.

Wel wordt gewaarschuwd dat ook de oude nesten nog voor de nodige overlast kunnen zorgen omdat deze vol huidverschilvering en haartjes van de rupsen zitten. Raak dus ook oude nesten nooit aan. Dat de gemeente ook niet elke eik van een mezenkastje kan voorzien moge ook duidelijk zijn. Maar daar kan u als burger ook aan bijdragen door samen in de buurt ook kastjes op te hangen in eiken die minstens 15 meter uit ekaar staan.
 

Archief
Terug naar vorige pagina