Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
23-01-2019  

Al 65 jaar uitwisselingen met Iserlohn


Gymnasium an der Stenner - Iserlohn (D): projecten 'Wir geben uns die Hand'
 

ALMELO/ISERLOHN (D)- Al sinds 1954 onderhouden burgers, verenigingen en organisaties uit Almelo en het Duitse Iserlohn vriendschappelijke relaties. Het was een der eerste jumelages na de Tweede Wereldoorlog met een Duitse stad.  Bestuurlijk zijn die banden inmiddels heel summier. Een laatste werkbezoek van de Almelose gemeenteraad aan de Duitse partnerstad dateert uit 2004. Het werd geen feestelijk jubileumbezoek, want in Almelo heerste een klimaat van geen gemeenschapsgeld voor leuke uitjes.  Kortom, een druk programma aan bedrijven zoals het verstrekken van medische hulpmiddelen, een ‘Sortieranlage’ van huishoudelijk afval en Floriansdorf de ‘anlage’ van de ‘Feuerwehr’ waar burgers met kinderen kennis kunnen maken met de gevaren van brand in de eigen woning en aan de internationale hogeschool BIT, ontstaan uit particulier initiatief. Ja, aan het jubileumconcert in het Parktheater ontkwam de Almelose delegatie niet, want in Duitse ogen moest 50 jaar jumelage toch nog op een of andere manier ‘gefeiert werden’’. De wederhelften van de Almelose delegatie gingen op eigen kosten mee.
Kortom sindsdien verwaterde het bestuurlijk contact.  Weliswaar komt Bürgermeister Dr. Peter Paul Ahrens jaarlijks trouw naar de Dodenherdenking in Almelo maar verder stellen die bestuurlijke contacten nauwelijks nog iets voor.

Zelfs de bestuurders van het Almelose Iserlohn Comité onderhouden die contacten voornamelijk nog op eigen kosten omdat de gemeente in 2013 de jaarlijkse subsidie van 3.400 euro om zeep hielp. Een zelfde lot trof het Almelose Preston Comitë dat al 70 jaar de Britse vriendschapsbanden onderhoud. Geen helpende hand meer voor verenigingen om Duitse of Engelse contacten te smeden. Nee, alleen het Turkse Denizli was nog interessant voor het toenmalige college van B&W. Inmiddels is hier ook een 'kink in de kabel' omdat ene Erdogan niet tegen kritiek kan.

Wie het nog wel volhouden met Iserlohn is o.a. de Almelose brandweer dat met enige regelmaat de Duitse spuitgasten bezoekt en shantykoor De Oostvaarders. Maar de scholengemeenschap Canisius maakt nog wel degelijk werk van een jaarlijkse scholierenjumelage met ‘Gymnasium an der Stenner’ in onze partnerstad. Precies dat wat met jumelage bedoeld wordt. Snuiven aan een andere cultuur en wederzijds kennis vergaren.
‘Gymnasium an der Stenner’ ontving recent  de ‘Preis des Integrationsrates der Stadt Iserlohn’ vanwege het organiseren en houden van integratieprojecten. Hulde uit Almelo!

Archief
Terug naar vorige pagina