Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
19-01-2019  

Energie Coƶperatie Almelo van start!

 

ALMELO - Op woensdag 16 januari was de aftrap van het burgerinitiatief Energie Coöperatie Almelo bij de voormalige Hagedoornschool in Almelo. De energiecoöperatie wil de energietransitie in Almelo versnellen, daarbij is het de bedoeling dat de financiële voordelen lokaal komen te liggen. Iedereen kan lid worden van de coöperatie, ze hoeven niet te investeren, maar het mag wel.
“Dit doen we via de postcoderoosregeling, een regeling waarmee de Rijksoverheid de realisatie van duurzame energieprojecten wil stimuleren. Daarmee maken we groene, lokale stroom voor iedereen in Almelo bereikbaar,” vertelt werkgroep voorzitter Frank van Marle.

Sinds eind 2017 zijn Frank van Marle en initiatiefnemer Eric van Veluwen al bezig met de realisatie van een energiecoöperatie in Almelo. Om dit burgerinitiatief op poten te zetten hadden Eric en Frank experts nodig. Er komt namelijk nogal veel kijken bij het realiseren van een energiecoöperatie, je hebt gespecialiseerde kennis nodig op gebied van zonne-energie, windenergie en infrastructuur. Maar je hebt ook juridische kennis nodig op gebied van duurzame energie. Die kennis vonden ze bij Michiel Backx, André Herrmann, Cor Alberts en Frans Arends. De initiatiefnemers van de coöperatie hebben gezamenlijk zo’n 1.000 uur besteed aan de opstartfase.

In samenspraak met de gemeente en Eurus is de voormalige Hagedoornschool als eerste project gepresenteerd. Mede door de inzet van drie studenten van Hogeschool Saxion waren er een tiental buurtbewoners aanwezig bij de aftrap. De studenten van de opleiding Urban Studies zijn meerdere keren de buurt in geweest om buurtbewoners te informeren over dit groene, lokale initiatief. Daarnaast hebben ze flyers gemaakt en de bijeenkomst op 16 januari georganiseerd. Eind januari komen ze met een rapport en een handreiking, hoe zet je op succesvolle wijze een collectief duurzaam burgerinitiatief op.

In het pilotproject kunnen maximaal dertig huishoudens meedoen, tijdens de bijeenkomst hebben 12 buurtbewoners zich opgegeven. Deze locatie is vooralsnog alleen bestemd voor buurtbewoners. Via de website kunnen geïnteresseerden zich opgeven. Inmiddels hebben zo’n twintig Almeloërs uit andere wijken zich al aangemeld. Zij en overige geïnteresseerden worden op een wachtlijst geplaatst worden voor een volgend project. Wilt u meer weten over Energie Coöperatie Almelo? Kijk dan op www.energiealmelo.nl
 

Archief
Terug naar vorige pagina