Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
03-10-2018  

St. Georgius Basiliek mist tijdelijk torenspits

 

ALMELO – De toren van de St. Georgius Basiliek aan de Boddenstraat is tijdelijk enkele meters lager. Specialisten van leidekkersbedrijf Koenders uit Neede haalden met assistentie van kraanbedrijf P&K uit Rijssen de 4 meter lange, 350 kg wegende spits van de 72 meter hoge toren.

Zinken koker

Aan de spits bevestigt, vonden de uitvoerders van leidekkersbedrijf Koenders een zinken koker. Door de gure weersomstandigheden op grote hoogte, waren de solderingen van de koker echter opengescheurd en was niet meer te lezen wat er in de brief stond die in de koker werd aangetroffen. Vermoedelijk is de koker bij een eerdere restauratie aan de spits bevestigd.

De smeedijzeren spits wordt door Koenders gerestaureerd. ‘We gaan hem stralen, repareren waar nodig alle lassen en zetten hem daarna in extra weerbestendige paraffinelak. Dat laatste luistert heel nauw qua voorgeschreven dikte’, aldus de uitvoerder van Koenders. Ook wordt het haantje en de ‘gouden’ bol van de lagere spits op de middenbeuk van de ‘Sjors’ nog verwijderd voor restauratie. Naar verwachting wordt de spits nog voor de winter teruggeplaatst.

De specialisten van Koenders kom je benoorden de grote rivieren veel tegen bij restauraties van kerken, kastelen en andere beschermde monumenten. In Almelo werkte Koenders aan o.a. het vernieuwde koepeldak van de St. Egbertuskerk, het dak van ’t Hookhoes in de jaren ‘90 en deed het het zinkwerk van de nieuwe bioscoop aan het Amaliaplein. Landelijk aansprekende restauratieprojecten waren het Vredespaleis in Den Haag en het in oude luister gerenoveerde NS station Groningen. 

Van ‘Sjors’ naar basiliek

De ‘Sjors’ zoals de kerk in de volksmond heet, werd in 1902 in gebruik genomen naar ontwerp van de Deventer architect Wolter te Riele, een leerling van de vermaarde bouwmeester dr. P. Cuypers. In 2009 werd de ‘Sjors’ door Paus Benedictus XVI verheven tot basiliek n.a.v. het 225-jarig bestaan van de parochie.

Fotoreportage (9 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina