Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
07-06-2018  

Almelo betaalt mee aan Apeldoornse tekorten

 

ALMELO – Het Apeldoorns gemeentelijk bedrijf Accress dat ook de wijkcentra in Almelo exploiteert, zag vorig jaar haar omzet groeien naar 25,1 miljoen euro. Toch zakte de winst naar 107.000 euro, mede omdat de gegarandeerde afdracht aan de gemeente Apeldoorn tijdens de crisisjaren werd verhoogd om een verlies van 200 miljoen op het Apeldoornse grondbedrijf weg te werken.
De exploitatieresultaten van Accress kwamen daardoor lager uit. Van de winst over het jaar 2017 moet Accress bovendien nog eens 80.000 euro aan de gemeente Apeldoorn afdragen.
De winst die wordt gemaakt bij de exploitatie van de Almelose wijkcentra, verdwijnt dus grotendeels in de gemeentekas van Apeldoorn.

Accress ligt ook in de Tweede Kamer onder vuur vanwege het plan om in Apeldoorn een multi-activiteitencentrum (MAC) te starten inclusief escaperoom, lasergamecentrum en bowlingbaan. Daarmee gaat het gemeentelijk bedrijf Accress de concurrentie aan met particuliere ondernemers.
VVD en D66 kondigden eind vorig jaar in de Tweede Kamer een initiatiefwet aan die moet gaan verbieden dat gemeentelijke bedrijven zich op de commerciële markt begeven.

Ook Twente Milieu, in bezit van meerdere Twentse gemeenten, bewandelt in de loop der jaren zijpaden die buiten de oorspronkelijke doelstellingen liggen. Zo heeft het een  technische ‘tak’ dat zich richt op onderhoud en reparatie van technische systemen voor bijvoorbeeld verkeerslichtinstallaties. Normaliter wordt dit soort leveranties en onderhoud door gemeenten aanbesteed bij reguliere ondernemers.

Archief
Terug naar vorige pagina