Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
06-06-2018  

Pas op voor de eikenprocessierups

 

ALMELO – Er is haast geen beginnen aan het bestrijden van de eikenprocessierups. In en rond Almelo worden besmette eiken voorzien van een lintje om voorbijgangers te waarschuwen. Vooral met blote armen en benen loopt men de kans in aanraking te komen met de haren van de rups waardoor klachten als jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen en luchtwegen kan ontstaan.

‘Elke rups heeft zo'n 700.000 haartjes die makkelijk afbreken en met het minste zuchtje wind kunnen worden verspreid. Vooral van half mei tot eind juni - wanneer de beestjes haren krijgen - komen er veel haren in de lucht. In juli tot september kunnen er haren uit de lege nesten waaien. Deze zijn vrijwel onzichtbaar voor het blote oog. De klachten door het contact met de haren van de rups kunnen dagen voortduren’, schrijft Gezondheidsnet.

Door het warme voorjaar rukken de eikenprocessierupsen steeds noordelijker Nederland binnen. In Almelo zijn bijvoorbeeld de meeste eiken langs de Bornsestraat en in het verlengde de van Rechteren Limpurgsingel tot in de wijk Schelfhorst van een waarschuwingslintje voorzien. Ook bij de Gravenallee heeft het beestje al ‘toegeslagen’ maar ook elders in de stad.

Kijk op de kaart waar de eikenprocessierups is gesignaleerd.

Archief
Terug naar vorige pagina