Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
23-01-2018  

Geen behoefte aan samenvoegen sAP en CAA

 

ALMELO – Wethouder Langius (CU) stelde in een politiek beraad voor om de stichting Almelo Promotie (sAP)en de centrumondernemers verenigd in Centrum Activiteiten Almelo (CAA) te bundelen. Langius ziet senergy in de samenvoeging en verwacht tegelijkertijd de gerelateerde ambtelijke kosten omlaag te kunnen brengen. Het zijn niet de hoofdredenen zo bleek in het debat. Dat is meer de winst nog maar met één organisatie als overlegorgaan aan tafel te moeten, waardoor besluitvorming sneller zou kunnen plaatsvinden.
De politiek zette vraagtekens, mede ook omdat de besturen van sAP en CAA geen behoefte hebben om samen te gaan. Ondernemer en inspreker Wiebe Blaauw, initiatiefnemer om fysieke winkels te promoten, ziet wel nut in een breed overlegorgaan waarin ook de wijkwinkelcentra vertegenwoordigd zijn. ‘Ik heb dit onderwerp node gemist op de agenda van CAA’, meldde hij tot zichtbaar ongenoegen van CAA-voorzitter Gerrit van Woudenbergh die verwoordde dat overleg op raakvlakken met sAP wel nuttig kunnen zijn. Ook bij sAP ziet men dat wel zitten maar vindt men een fusie een stap te ver. Wethouder Langius kreeg derhalve de nodige kritische vragen te verwerken. Langius zag ook de mogelijkheid om het te belasten heffingsgebied te vergroten zodat de CAA-geoormerkte reclamebelasting meer geld in het laadje kan brengen voor promotionele doeleinden. Zijn suggestie past echter niet in het beleid het kernwinkelgebied (Oranjestraat tot Oude Veemarkt – red.) juist te willen verkorten. Raadslid Hans Buitenweg (GroenLinks) stelde als enige de principiële vraag: De stichting Almelo Promotie beoordeelt namens de gemeente subsidieaanvragen van evenementenorganisatoren. Hoe zit dat dan straks als de invloed van de ondernemers groter wordt in een samengevoegde organisatie?
Al met al vond het politiek beraad het voorstel niet besluitrijp. Langius moet het dus in een raadsvoorstel gieten waarbij de uitkomst voor hem uiterst onzeker is. De bundeling van overleg zoals ondernemer Blaauw dat lanceerde, vond wel weerklank bij ondernemers aan de Woonboulevard.

Archief
Terug naar vorige pagina