Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
18-01-2018  

Almelo en Oldenzaal houden Twence-aandeel

Mede-aandeelhouders bieden te weinig
 

ALMELO – De gemeenten Oldenzaal en Almelo wilden hun aandelen van afvalverwerker Twence verkopen. Oldenzaal omdat het de Twence-activiteiten niet als kerntaak ziet en Almelo vanwege de pecunia die de stad uit een financieel dal moet helpen.
Twenterand, Hellendoorn, Hof van Twente en de Gelders/Overijsselse gemeente Berkelland toonden interesse nadat de gezamenlijke 14 Twentse gemeenten als aandeelhouder van Twence besloten dat de aandelen alleen onderling verhandelt konden worden. Berkelland is in deze eigenlijk een ‘buitenbeentje’ maar bezit wat aandelen na de samenvoeging met Eibergen.

Mede-aandeelhouders bieden te weinig
De Almelose burgemeester Arjen Gerritsen voerde mede namens Oldenzaal de verkooponderhandelingen waarbij Twenterand als potentiële koper al snel afhaakte. Ook met Berkelland, Hellendoorn en Hof van Twente kwam Gerritsen er uiteindelijk niet uit. Vraagprijs en bod liggen zover uit elkaar dat Gerritsen besloot om de verkoop onderhandelingen te stoppen. Almelo dacht ruim 10 miljoen euro te kunnen vangen voor 12 procent van de Twence-aandelen, maar dat zit er dus niet in. Ook Oldenzaal ziet met 4 procent aandeel de spaarpot dus niet groeien.

Voor de gemeente Almelo is het een bittere pil. De meerderheid van de gemeenteraad steunde het collegevoorstel tot verkoop om de schuldenberg weg te werken en om dik een half miljoen euro vrij te spelen ter financiering van de Agenda voor Twente. Dat geld zal nu door extra bezuinigingen moeten worden vrijgemaakt. Of de stad stapt uit de Agenda voor Twente. Rijssen/Holten overweegt dat namelijk ook vanwege het ‘hoge Enschede gehalte’ dat de plannen omvat. Het afbreken van de onderhandelingen betekent wel dat het jaarlijkse Twence-dividend van circa 2 euroton in de gemeentekas van Almelo blijft stromen.

Archief
Terug naar vorige pagina