Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
04-04-2017  

Toegangsverbod voetbalfans in het centrum


screenshot rellende Sc Heerenveen-fans.

Commentaar:
Al jaren poogt Heracles Almelo en het stadsbestuur bezoekende fans van tegenstanders vriendelijk te ontvangen in Almelo. In het stadion krijgen de fans zelfs belegde broodjes en ook in de binnenstad was er de laatste jaren nauwelijks ophef te bespeuren.
Zo af en toe steken ongeregeldheden weer de kop op en moeten de touwtjes weer worden aangetrokken. De vraag is of berichten op sociale media de aanleiding zijn van recente confrontaties zoals de thuiswedstrijden tegen Fc Utrecht en Sc Heerenveen.
Op het Amaliaplein ging het volgens een ooggetuige o.a. mis door verbaal uitdagend gedrag van vermeende Heraclessupporters voordat terrasmeubilair en fietsen door de lucht vlogen. Bij BCA ´t Hoekje – dat toch afzijdig ligt van het centrum – is dat nog onduidelijk. Wel duidelijk is dat de 'onwelkome gasten' uit Heerenveen geen kaartje voor de wedstrijd hadden en door de politie weer op de trein werden gezet.
Wat ook duidelijk moet worden, is dat het bestuur van Heracles Almelo ook betrokken ‘eigen fans´ moet uitsluiten van voetbalbezoek bij thuis- en uitwedstrijden!
 

ALMELO – Burgemeester Arjen Gerritsen wil de Almelose binnenstad sluiten voor bezoekende fans van tegenstanders van Heracles Almelo. Reden de ruzies en vernielingen rond horecabedrijven in aanloop naar de thuiswedstrijden in de afgelopen weken tegen Fc Utrecht en Sc Heerenveen. Supporters van beide clubs raakten slaags met uitgaand publiek.

Omwisseltijden entreekaarten
Door de omwisseltijden van gereserveerde toegangsbewijzen op een later tijdstip te plannen, zou er onvoldoende tijd resten om ook nog een bezoek te brengen aan de Almelose binnenstad. Die nieuwe werkwijze wordt woensdag al werkelijkheid als Heracles Almelo het Arnhemse Vitesse ontvangt.

Treurnis
Burgemeester Gerritsen betreurt het dat Almelo haar gastvrije imago niet meer kan tonen. Hij acht de recente incidenten en vernielingen van dien aard, dat extra maatregelen noodzakelijk zijn. Afhankelijk van risicoanalyses kan de burgemeester ook nog teruggrijpen op verplichte combi-kaarten wat aan-reizen en toegang tot het stadion betreft. Burgemeester Gerritsen acht het onaanvaardbaar dat binnenstadondernemers en winkelend publiek te maken krijgen met zich misdragende voetbalsupporters.

Een dergelijk verbod tot toegang in de binnenstad werd in vroegere tijden ook al eens ingesteld door toenmalig burgemeester Menno Knip. Destijds werden zich vreedzaam gedragende PSV-supporters en een UEFA-official van een terras geplukt en afgevoerd naar het politiebureau. De opgepakte supporters kregen later een schadevergoeding van 65 euro.

Archief
Terug naar vorige pagina