Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
30-12-2016  

Noodplan voor kinderen met ADHD nu ZGT afhaakt

 

ALMELO – ZGT Ziekenhuizen in Almelo en Hengelo wil zich niet laten ringeloren door de de Twentse gemeenten die onder de noemer Samen 14 zorg inkopen voor kinderen met ADHD. De prijs die Samen 14 biedt ligt onder de adviesprijs van de Nederlandse Zorgautoriteit. Reden waarom op de voorlaatste dag van het jaar ZGT afhaakt omdat de gemeenten geen water bij de wijn wilden doen.
Circa 300 kinderen in Twente zijn op die zorg aangewezen en velen hadden in de loop der jaren een vertrouwensband met de artsen opgebouwd. Per 1 januari zijn de kinderen nu aangewezen op zorg via he MST in Enschede en het Röpke Zweers ziekenhuis in Hardenberg. De betrokken gemeenten hebben op de laatste werkdag van het jaar nu een noodplan opgesteld.

Raadslid Jan Hammink (Lokaal Almelo Samen) is geschokt door dit conflict tussen ZGT en gemeenten over de rug van de kinderen. De artsen van het ZGT zeggen dat men niet wil inleveren op kwaliteit en dat werd met het uiterste maar te lage bod van de 14 gemeenten wel noodzakelijk. Tot en met 2015 was de zorg voor ADHD-patiënten nog een ministeriële verantwoordelijkheid maar door bezuinigingsdrift werd die taak op het bordje van gemeenten gelegd.
Hammink en zijn fractie LAS willen nu het fijne weten hoe de onderhandelingen vlak voor de einddatum stuk konden lopen en de kinderen de dupe worden. LAS wil bovendien weten of de gemeente Almelo haar eigen verantwoordelijkheid kan nemen los van Samen 14? De fractie LAS wil tevens weten om hoeveel Almelose kinderen het gaat!  

De betrokken gemeenten reageerden dat zij vandaag nog informatie op hun websites zetten, maar tot moment van plaatsing van dit artikel staat op de site van de gemeente Almelo nog geen nadere informatie voor Almelose ouders van kinderen met ADHD. Op andere online-media wordt wel boos gereageerd door betrokkenen. Vooral wordt de kritiek gespuid dat zorg kennelijk alleen voor de rijken nog haalbaar is omdat vooral ADHD-kinderen van ouders met lage inkomens nu de dupe worden.

ZGT heeft in november aan Samen 14 laten weten dat het in 2017 niet doorgaat met de behandeling van ADHD-patiënten  tegen het tarief dat de 14 Twentse gemeenten boden. Samen 14 stelt bij monde van de Enschedese wethouder Eerenberg in Tubantia dat het zich 'overvallen' voelt door ZGT. Het aanbiedingstarief van Samen 14 zou al twee jaar 'bevroren' zijn en ook in 2017 zou ZGT de behandelingen voor hetzelfde tarief moeten doen, een tarief dat onder de adviesprijs van de Nederlandse Zorgautoriteit ligt. ZGT laat verder weten dat de patiëntendossiers worden overgedragen zodra de nieuwe behandelaars, naar eigen keuze van patiënt,  bij ZGT bekend zijn.

Archief
Terug naar vorige pagina