Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
21-12-2016  

Almelo moet nog meer bezuinigen van provincie


In de politiek vertaalt zich bezuinigen in hogere tarieven voor burgers, verenigingen en bedrijven.
De Almeloƫrs moeten nog jaren 'dokken' om de gemeentekas weer positief te laten worden.
 

ALMELO – Van alle 25 gemeenten in de provincie Overijssel staat in 2017 alleen de gemeente Almelo nog onder direct financieel toezicht van de provincie. De gemeente Haaksbergen heeft zich daaraan weten te ontworstelen en de gemeente Kampen moet van het provinciaal bestuur haar ‘dekkende’ begroting aanpassen voor 2018 vanwege het hoge risicoprofiel.
Gedeputeerde Monique Van Haaf voor financieel toezicht: “Het gaat gelukkig weer wat beter met de gemeenten. In veel gemeenten zijn tijdens de recessie impopulaire besluiten genomen die voelbaar zijn in de samenleving en in de gemeentelijke organisaties. Dat het nu weer wat beter gaat is voor een belangrijk deel een gevolg van de verantwoordelijkheid die gemeentebesturen tijdig hebben genomen. Ik wil hen daarmee complimenteren.”

De Overijsselse gemeenten staan er dus weer wat beter voor. Dat blijkt uit de begrotingen voor 2017 die afgelopen najaar zijn vastgesteld. De ingrijpende maatregelen die veel gemeenten de afgelopen jaren op financieel gebied hebben genomen sorteren effect. Bovendien trekt de economie weer aan. Wel blijft voorzichtigheid geboden. Het is nog onduidelijk hoe de economische groei zich verder zal ontwikkelen. En daarnaast is nog niet bekend hoe de financiële gevolgen van de extra taken die gemeenten hebben gekregen in het sociale domein op lange termijn uitpakken. De gemeente Almelo liet onlangs weten dat het een miljoenentekort heeft in het sociale domein. De begroting 2017 werd weliswaar goedgekeurd, maar de gemeente heeft nog wel een negatief eigen vermogen. Voor Almelo rest dus als enige gemeente preventief toezicht van de provincie omdat in het verleden bovenmatige stedelijke ambities door de bouw- en financiële crisis ernstige gevolgen hebben. Volgens planning moet in 2019 de gemeente zover orde op zaken hebben gesteld dat een repressief toezicht weer ingesteld kan worden. Nu kijkt de provincie telkens mee voordat de gemeente Almelo nieuwe investeringen kan doen.

Archief
Terug naar vorige pagina