Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
25-06-2016  

Een evenement heeft met veel regeltjes van doen


Deze grote professionele evenemententent - op deze foto nog in opbouw - mag in heel Europa staan, maar niet in Almelo!!!
 

Tot voor enkele jaren kon de organisatie beschikken over de terreinen van het Indie-complex, maar de ontwikkeling van woningbouw en de aanleg van de Burgemeester Schneiderssingel maakten dat onmogelijk. De parkeerdruk van paardentrucks en trailers en van bezoekers van het gratis toegankelijke grootste hippische evenement van Europa moet derhalve  op aanpalende weilanden plaatsvinden. Weilanden die bij teveel ‘hemelwater’ daar niet op berekend zijn. Atletiekvereniging SISU stak een helpende hand toe met haar parkeerplaats en op de slotdag (zondagmidag a.s.) kan de organisatie ook beschikken over het schoolplein van ’t Noordik om auto’s van bezoekers te stallen (achterkant).
Via de gemeente werd geregeld, dat gezien de regenval deze week, ook door deelnemers met een paardentrailer geparkeerd kon worden op de fietspaden langs de Kolthofsingel . De gemeent bracht zelfs afzethekken, waarvoor hulde.
Maar kennelijk was dat niet doorgesproken met Stadstoezicht die wilde handhaven en het dus niet eens was met deze uit nood geboren parkeeroplossing. Het ziet er naar uit dat bij volgende weerscalamiteiten in volgende jaren die oplossing dus niet geboden kan worden en parkeren verder van het Twents Hippisch Centrum moet gaan plaatsvinden.
Ook het welzijn van dieren kent het eigen toezicht. Vorig jaar haalde de organisatie positief het landelijk nieuws met een aangepast Tropen-programma vanwege de grote hitte. Extra drinkplaatsen werden aangelegd en de staltenten en manegehallen werden met water besproeid en van grote ventilatoren voorzien. Vanwege die prima publiciteit, dit jaar een controle van de dierenpolitie. Keurig voorgesteld bij de organisatoren voor een rondgang, maar geen eindrapportage aan de organisatie. Totdat plotsklaps aan het eind van de middag de Inspectie van het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij zich meldde. Volgens de telefonische rapportage van de dierenpolitie zou het voor de paarden te warm zijn in de manegehal. De dierenpolitie kon dit niet meten, vandaar het bezoek van de inspecteur. Welgeteld 2 graden te warm was het (32 graden gemeten). Het dak werd met water gekoeld maar toch, ventilatoren moesten er komen en snel want anders!!! Ja, er werd gedreigd met een fikse boete. Dat is andere koek dan de complimenten van vorig jaar. Toen was het binnen 35 graden en buiten 38 graden. Kortom met ventilatoren blaas je een warme moesson naar binnen. En airco voor 300 tijdelijke stallen is toch wel wat teveel van het goede. De paarden zouden er juist ziek van worden en gaan snotteren, weten de praktijkmensen.
Voorzitter Riël Klumper, die vanavond met een Koninklijke Onderscheiding verrast wordt (onthulde Tubantia maandag jl. ondanks het embargo), heeft dus weer wat om na te denken hoe de organisatie de ambtelijke diensten in toom kan houden (om in paardentermen te blijven).

Archief
Terug naar vorige pagina