Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
23-06-2016  

Eindelijk weer een meubelzaak in de Grotestraat


In de 'Kop van Zuid' op de hoek van de Grotestraat/Schuttenstraat openen Willy en Hermien Winters zaterdag hun Shadé Interieur & Design in het pand waar vroeger de meubelzaak van Hendrik Nijholt gevestigd was.
 

ALMELO – Volgens studenten van hogeschool Saxion uit Deventer is de Grotestraat in Almelo een veel te lange winkelstraat. De Grotestraat meet 940 meter en dat is langer dan de Kalverstraat in Amsterdam die  680 meter lang is en langer dan de Lijnbaan, de eerste winkelpromenade van Europa, in Rotterdam (580 meter)
Van Oude Veemarkt tot Oranjestraat is de Grotestraat in Almelo historisch gezien de winkelstraat in het stadscentrum. Een plek waar ondernemen loonde en in vroegere tijden niet voor niets de 'Kalverstraat van Twente' genoemd werd. Almelo had destijds amper 53.000 inwoners (nu 72.000) maar het had ook een centrumfunctie voor de wijde regio.  Toen was de ‘Kalverstraat van Twente’ niet te lang, maar tijden veranderen. Met het stijgen der welvaart werden mensen mobieler en werd shoppen buiten de regio makkelijker. Daarna kwamen de weidewinkels zoals de Woonboulevard’s. Makkelijk met de auto bereikbaar. Nu enkele decennia later dient internet het gemak van de mens en worden bestelde goederen aan huis bezorgd zoals vroeger de bakker en de melkboer zijn waren aan huis bracht.
Al in de jaren ’80 werd de Grotestraat daarom als kernwinkelgebied te lang geacht, net zoals de toekomstige stadsontwikkelaars van Saxion nu ook betogen. Toenmalig wethouder Cor de Vogel opteerde voor een korter en breder winkelgebied. Het was een versterkende werking op wat al eerder was ingezet, met de bouw van een nieuw V&D,  een verbreding van het winkelgebied in het stadscentrum met later in de bestuursperiode van Cor de Vogel de Havenpassage als onderkomen voor C&A en Albert Heijn en de bouw van de Hagenborgh waar ondernemen nooit werkelijk floreerde. Voor de aanlooproutes Bornerbroeksestraat en Oranjestraat gold een 'sterfhuisconstructie' hoewel de Oranjestraat dat overleefde. Veel oudere Almeloërs noemen het, het begin van het einde. Zo ook Piet Talamini die in brieven aan het stadsbestuur schreef; ‘Jullie hebben de stad vermoord!’.
Nog steeds zijn er middenstanders die hun heil buiten het stadscentrum zoeken, maar ook ten aanzien van de Woonboulevard is een kentering merkbaar. Een formule als ‘Shop in shop’ knabbelt aan de doelstelling van de Woonboulevard en niet voor niets wil men op die plek alle detailhandel vrij om de toenemende leegstand tegen te gaan. Dat dit verdere afbreuk doet aan de winkelfunctie van het centrum, staat als een paal boven water.

Toch is er ook een andere kentering. Binnenhuisarchitect en woningstylist Willy Winters koos er voor om met zijn woonwinkel Shadé Interieur & Design juist de binnenstad op te zoeken. Inhakend op de gedachte dat shoppen een beleving moet zijn waarbij diverse functies zoals winkelen en horeca samenkomen. Winters liet zijn oog vallen op een pand dichtbij het uitgaansgebied Amaliaplein. ‘Je moet eens zien hoe druk het hier is met bioscoop en horeca’, merkte hij daarover op. Passanten dus te over die straks langs zijn Shadé Interieur & Design wandelen en dus ook de etalage bekijken, moet Winters gedacht hebben. Meer beleving en gemoedelijkheid is dus de gedachte en laat de studenten van Saxion dat nu ook onderschrijven.
Dat zijn Shadé Interieur & Design nu gevestigd is in een der laatste meubelwinkels die in de jaren ’80 uit de binnenstad verdween, wist Winters die al  30 jaar in Almelo woont, overigens niet. In vroegere tijden was er namelijk de meubelzaak van Hendrik Nijholt gevestigd dat ophield te bestaan door gebrek aan opvolging. Zaterdag wordt Shadé Interieur & Design geopend. Het advies van interieurarchitect en stylist Willy Winters krijgt u er bij!

Archief
Terug naar vorige pagina