Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
31-05-2016  

Cogas plaatst slimme energiemeters in Almelo

 

ALMELO - Alle huishoudens en mkb-bedrijven (kleinverbruiksaansluitingen) in Almelo krijgen tussen juni 2016 en december 2018 van netbeheerder Cogas een slimme energiemeter aangeboden. Deze digitale energiemeters kunnen op afstand worden uitgelezen door de netbeheerder. Hierdoor hoeven bewoners niet langer zelf de meterstanden door te geven. Ook krijgen zij hiermee de mogelijkheid hun energieverbruik vaker en nauwkeuriger te volgen. De slimme meters vervangen de huidige meters voor gas en elektriciteit. Water is dus nog uitgesloten.

De landelijke overheid heeft bepaald dat alle Nederlandse huishoudens tussen 2015 en 2020 een slimme meter aangeboden krijgen door hun netbeheerder. De overheid wilde dit verplicht stellen en een weigering zou worden aangemerkt als economisch delict met zelfs een half jaar gevangenisstraf tot gevolg. Kritiek was er alom op het wetsvoorstel en zo werd de verplichting geschrapt. De kritiek van het eerste uur gold voornamelijk de privacy van de gebruiker. Zo kan men uitlezen of er veel apparaten op elektriciteit in huis zijn, wanneer men naar bed gaat en opstaat en of men op vakantie is. Bovendien zou de apparatuur te hacken zijn, waardoor concurrenten maar ook dieven misbruik van de situatie kunnen maken.
De huidige kritiek richt zich er op dat de ‘slimme meter’ juist duurder uitpakt voor gebruikers zo is op diverse websites te lezen en ook RADAR TV behandelde het onderwerp herhaaldelijk. Leefbewust.com heeft het in deze over blindstroom bij LED-lampen die met de ‘slimme meter’ ook wordt gemeten en dus ook betaald moet worden. Traditionele meters kunnen die blindstroom niet meten. 
Nadelig pakt de ‘slimme meter’ in de toekomst wellicht ook uit voor mensen die zonnepanelen op hun dak hebben. Over het zogenaamde salderen beslist het kabinet in 2017.
Het enige voordeel schijnt dus te zijn dat men niet jaarlijks zelf de meterstanden door hoeft te geven voor de eindafrekening. Overigens moet men dat bij een ‘slimme meter’ ook doen indien men verhuist, want de netbeheerder meet op afstand het verbruik zes keer per jaar. Indien gewenst kan men de ‘meting op afstand’ uit laten zetten, maar een wettelijke controle is daar niet op. 

Op www.cogas.nl/planning kunnen inwoners in het Cogas-gebied zien wanneer hun postcode aan de beurt is. Indien men sneller een ‘slimme meter’ wil, kan dat tegen betaling van extra kosten. In Aadorp en Bornerbroek wordt door Cogas de ‘slimme meter’ alleen voor het gasgebruik ingezet. Netbeheerder Enexis plaatst later in beide dorpen een eigen ‘slimme meter’ voor het stroomgebruik.

Archief
Terug naar vorige pagina