Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
19-11-2015  

Burgemeesters claimen geld voor rechtbanken

 

ALMELO – Het ‘uitbeenplan’ van het kabinet Ruttte(VVD) voor de rechtbanken in Almelo, Alkmaar, Assen, Dordrecht, Lelystad, Maastricht en Zutphen gaat de laatste fase in. Het ministerie van Veiligheid en Justitie wil bezuinigen op de huisvestingskosten hetgeen tot woede heeft geleid bij het personeel van de rechtbanken, de rechterlijke macht, de advocatuur en de voornoemde gemeenten die de 'rijksbanen' steeds meer geconcentreerd zien worden in slechts een paar gemeenten.
In Alkmaar stapte rechtbankpresident Evert van der Molen uit protest op en ook de burgemeesters beklommen de barricaden. Ingrijpen van de Tweede Kamer leidde tot uitstel maar minister Ard van der Steur (VVD) brengt het voorstel toch ter tafel.
De Almelose burgemeester Jon Hermans (VVD) deed eerder al haar beklag tijdens een hoorzitting van de Tweede Kamer en heeft nu met haar collega’s van de betrokken gemeenten een ‘brandbrief’ gestuurd aan de Tweede Kamer waarin 20 miljoen euro wordt gevraagd om de rechtbanken in de getroffen steden volwaardig te behouden.
Burgemeester Penn – te Strake van de gemeente Maastricht zocht ook veelvuldig de publiciteit. De voormalige hoofdofficier van Justitie, geraakte er door in onmin met haar collega van de gemeente Roermond, wiens gemeente juist profijt heeft van de ontmanteling in Maastricht.
De bezuiniging op de rechtbanklocaties zijn onderdeel van de begroting van het ministerie en staan volgende week op de rol bij de Tweede Kamer.
Mocht de bezuiniging op de huisvesting van de rechtbanken er toch worden door gejast, is de hoop gevestigd op de Eerste Kamer die de begroting 2016 volgende maand behandelt.  De senatoren kregen eerder deze week hun zin in het geschil met het ministerie over eerdere bezuinigingsvoorstellen uit de begroting 2015 die de rechtsgang van de burger zou bemoeilijken. De nu voorgestelde bezuiniging doet dat volgens de vele tegenstanders in het vak eveneens.

Archief
Terug naar vorige pagina