Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
11-11-2015  

Buurtzorg wil zorgverzekering starten

 

ALMELO – De Almeloër Jos de Blok was weer eens positief in het nationale nieuws. Op TV werd prima in beeld gebracht dat de oprichter van Buurtzorg wars is van onnodige kosten in de zorgsector en zelfs plannen ontwikkelt om een nieuwe zorgverzekering in de markt te zetten die louter het belang van de patiënt beoogd.
Nog nimmer had De Blok meegemaakt dat de grote zorgverzekeraars het belang van een patiënt voorop stelden maar altijd de kosten. Dat is de verpleegkundige een doorn in het oog en hij laat met Buurtzorg zien dat het ook anders kan. Buurtzorg levert landelijk de meeste verpleegkundige zorg aan patiënten thuis en is de snelst groeiende onderneming in Nederland die tegelijkertijd ook scoort als beste werkgever en drie jaar achtereen de FD Gouden Gazelle won. In 2014 werd de Almeloër onderscheiden met de Albert Medal van de Royal Society for the encouragement of Arts, Manufectures and Commerce. De Blok maakte toen bekend dat hij wil starten met kleine verpleegkundige centra in de wijken met als doel de patiënt zo dicht mogelijk in zijn woonomgeving te laten blijven.

Buurtzorg werkt met zelfstandige verpleegteams in de wijken en telt in ons land al 70.000 cliënten en is daarmee de grootste verpleegzorg-organisatie. Bijna 10.000 werknemers zorgen voor een omzet van 300 miljoen euro en het zorgconcern heeft in verhouding nauwelijks overheadkosten. De Blok geeft zelf het voorbeeld door onder de Balkenende-norm te blijven qua salaris maar dat levert wel weer een conflict met de belastingdienst op omdat zijn salaris volgens de belastingdienst te laag zou zijn.
Buurtzorg is niet alleen in Nederland snel groeiend. Het Almelose zorgconcern is tevens actief in Japan, Zweden, de Verenigde Staten en China en ook Schotland toont interesse hoe Buurtzorg de verpleegkundige thuiszorg vorm geeft.

Met het starten van een zorgverzekering in 2017 wil Buurtzorg ook bewijzen dat een zorgverzekering het belang van patiënten voorop kan stellen zonder dat dit tot hogere premies leidt. De Block wordt in zijn plan bijgestaan door o.a. Jan Rotmans, hoogleraar transitiekunde en oprichter van Urgenda en Nederland Kantelt en hoofdeconoom Marcel Canoy. Op donderdag 3 december wil De Blok zijn plan voor een nieuwe scherp geprijsde zorgverzekering openbaren.

Archief
Terug naar vorige pagina