Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
13-10-2015  

Verzet in stadsdebat Parkeerbeleid 24/7.

 

ALMELO – Een bomvol Hookhoes was het decor van een door Tubantia georganiseerd stadsdebat over het door het college van B&W gepresenteerde en voorgenomen parkeerbeleid in de binnenstad dat in 2016 moet ingaan.

De ondernemers zijn massaal ongerust over de plannen die mogelijk invoer van betaald parkeren 7 dagen per week en 24 uur per dag gaat inhouden. Voeg daarbij de voorgestelde tariefsverhoging van 1,50 naar 2,50 per uur en het wordt duidelijk hoe het college van B&W een bedrag van 1,2 miljoen euro extra bij elkaar wil scharrelen om de begrotingsnood te verlichten.
De ondernemers doen van alles om meer publiek naar de binnenstad te trekken om de toenemende leegstand een halt toe te roepen. Men ziet met lede ogen de consument verdwijnen naar wijkwinkelcentra en buurgemeenten waar nog vrij parkeren is. Veel ondernemers in de binnenstad schaffen daarom parkeerkaarten aan om hun klanten vast te houden maar men vreest de aangekondigde maatregelen des te meer.

Volgens wethouder Irene ten Seldam (CDA) laat de consument zich niet weerhouden door de verhoging van de parkeertarief. Daar denken de ondernemers heel anders over gelet op het al jaren getoonde vluchtgedrag dat alsmaar toeneemt. Bloeiende wijkwinkelcentra als De Schelfhorst, Vincent van Goghplein en Ootveld (Sluitersveld) zijn daar duidelijke voorbeelden van. Ten Seldam vindt dat het niet zo’n vaart loopt en wees op de vijftig procent korting in het derde en vierde uur dat wordt ingevoerd. Ze verwacht dat daardoor de consument langer in de binnenstad blijft. Maar dat kortingstarief is maar 25 eurocent minder dan het huidige tarief.

De ondernemers waren duidelijk in het debat en vinden dat de consument de stad wordt uitgejaagd. Ook in de politiek worden vraagtekens gezet en de fractie LAS is ronduit tegen. De waarschuwing van Ten Seldam was duidelijk. Als de raad het niet wil, moet het zelf met alternatieven komen.

De kritiek richtte zich niet alleen op het hogere tarief maar ook keerde men zich tegen rond de klok betaald parkeren ook op zondag (m.u.v. 10 koopzondagen). Vooral in de horeca vreest men daardoor een doodsteek.
Ook het weer beëindigen van de begin dit jaar ingevoerde blauwe zones is de ondernemers een doorn in het oog. Al met al onverteerbaar voor de ondernemersvereniging Centrum Almelo Aktief. CAA-preses Gerrit van Woudenbergh startte vorige week een petitie tegen het aangekondigde nieuwe parkeerbeleid en roept alle Almeloërs op om de petitie te ondertekenen bij de winkeliers. De voormalig wethouder van stadsontwikkeling keert zich daarmee vierkant tegen het voornemen van zijn oud- collega’s als dagelijks bestuur van de stad.

Lees ook:Middenstand start petitie tegen parkeerbeleid

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (37 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina