Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
07-10-2015  

Ontmanteling rechtbank kost regio 37 miljoen


De rechtbank in Almelo staat in de advocatuur bekend als de meest efficiƫnte rechtbank van Nederland.
Toch is de ontmanteling van het takenpakket al in gang gezet, ondanks het ontbreken van een definitief besluit. De sector Bestuursrecht is al overgeheveld naar de te grote nieuwbouw van de rechtbank in Zwolle. Ook is een ambtelijk ondersteunend onderdeel overgeplaatst naar Arnhem. Dit tot verrassing van de belastingdienst die een voorgenomen huiszoeking daardoor met 24 uur moest uitstellen.
Saillant, per m2 is de huisvesting in Zwolle duurder dan in Almelo!
 

ALMELO – Volgens onderzoek van onderzoeksbureau Ecorys naar de gevolgen van een ontmanteling van het takenpakket van de rechtbank in Almelo, moet de regio Twente rekening houden met een koopkrachtverlies van 37 miljoen euro en het vertrek op termijn van 450 banen. Bovendien lijdt de juridische sector in Twente, advocatuur, kinderbescherming, reclassering, et cetera een verlies van 7 miljoen euro op basis van extra reiskosten naar de rechtbank in Zwolle. Niet meegenomen in de berekening zijn de extra reiskosten voor slachtoffers en familie, familie van verdachten en vervoer van gedetineerden.

De Raad voor de Rechtspraak heeft met haar opgeschorte besluit op geen enkele wijze rekening gehouden met deze maatschappelijke gevolgen om de rechtbanken in Almelo, Alkmaar, Assen, Dordtrecht, Lelystad, Maastricht en Zutphen grotendeel te ontmantelen.
De Almelose burgemeester Jon Hermans presenteerde deze cijfers aan de vooravond van haar inspreekbeurt in de Tweede Kamer op donderdag. Saillant in deze, de Tweede Kamer wees eerder deze week bij meerderheid een motie af om meer geld voor de rechtbanken beschikbaar te stellen. Coalitiepartner PvdA trok eerder aan de bel over de dreigende ontmanteling van zeven rechtbanken maar vond de knip trekken kennelijk teveel van het goede.

De Raad voor de Rechtspraak kondigde al eerder aan haar visie te handhaven en juist een bezuiniging op stenen als uitgangspunt te stellen. De Raad wil per 2016 32 miljoen bezuinigen oplopend tot 88 miljoen euro in 2020.
Een ontmanteling van rechtbankfuncties in Almelo wordt becijferd met een jaarlijkse bezuiniging van 2 miljoen euro op huurkosten en 1 miljoen euro minder exploitatielasten.  Een schril contrast met de maatschappelijke gevolgen voor de regio.
Mocht de beoogde ontmanteling doorgaan, moet bovendien worden omgezien naar andere huisvesting omdat het gerechtsgebouw in Almelo dan veel te groot is. Daar komt bij dat een recente investering van ruim 7 miljoen euro in een extra beveiligde, digitaal uitgeruste zittingszaal over de balk is gesmeten.

Algemene klacht van de betrokken gemeenten/regio's, rechtbankpersoneel, rechters, advocatuur en gelinieerde organisaties is, dat elke financiële onderbouwing ontbreekt in het voorgenomen besluit van de Raad voor de Rechtspraak en slechts naar de huisvestingskosten van de rechtbanken is gekeken.

Update:
Minister Van der Steur heeft naar aanleding van vragen van Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) erkend dat er voor de ontmanteling van de rechtbank in Almelo geen business case is gemaakt. Wel zou er gekeken zijn naar vergelijkbare projecten, rekenregels van het Rijksvastgoedbedrijf en bestaande contracten. Alleen voor Limburg is een berekening van de opbrengst gemaakt. Die berekening wordt echter ook in Maastricht heftig bekritiseerd en verre bezijden de waarheid genoemd. De Tweede Kamer kan zich dus afvragen of de 'rekenmeesters' van de Raad voor de Rechtspraak het wel bij het rechte eind hebben.
Vanmiddag vinden er in De Haag diverse hoorzittingen plaats met belanghebbende gemeenten en vertegenwoordigers van rechtbankpersoneel, rechtbankbestuurders, advocatuur en ketenpartijen.
Mogelijk dat er opnieuw uitstel volt tot de behandeling door de Tweede kamer van de begroting van het ministerie van justitie in november a.s.

Archief
Terug naar vorige pagina