Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
24-04-2015  

Duizenden bij Armeense genocide-herdenking

Fotoreportage: Jan Bril
 

ALMELO – In Almelo werd door zo’n 2000 mensen de Armeense genocide herdacht die vandaag 100 jaar geleden begon met het oppakken van Armeense intellectuelen door de toenmalige machthebbers in Turkije die het groot Ottomaanse Rijk voor ogen hadden.
Gedurende de Eerste Wereldoorlog werden miljoenen Armenen en andere minderheden verdreven en vielen naar schatting meer dan een miljoen doden onder de Armeniërs.
Bij de plechtigheid was o.a. het Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) en Europarlementariërs Van Dalen (CU/SGP) en Annie Schreijer-Pierik (CDA) en waarnemend burgemeester van Almelo Willem Urlings en wethouders en raadsleden.

Eerder vandaag werd onder grote belangstelling bij het Armeens monument in Assen een krans gelegd.
In heel Europa hielden Armeniërs herdenkingen maar de grootste herdenking was in de Armeense hoofdstad Jerevan waar o.a. Tweede Kamerlid Arie Slob (CU) en de chansonnier van Armeense afkomst Charles Aznavour acte de presance gaven. Nederland stuurde de ambassadeur uit Bulgarije.

De volkenrenmoord wordt in Turkije glashard ontkent en premier Erdogan gaat geen conflict uit de weg met naties die de genocide wel erkennen. De Tweede Kamer erkende de genocide wel en onlangs sprak ook Paus Franciscus openlijk over genocide. Eerder deze week trok Erdogan zijn ambassadeur terug uit Oostenrijk omdat zes fracties in het Oostenrijks parlement spraken over de Armeense genocide. Eerder had Erdogan al een dergelijk conflict met Frankrijk. De Franse president Hollande was vandaag bij de herdenking in Jerevan evenals zijn Russische collega Vladimir Poetin.

Ook de Duitse president Joachim Gauck sprak over genocide. Dat deed hij in zijn toespraak na de oecumenische herdenkingsbijeenkomst in een kathedraal in Berlijn. Gauck gebruikte scherpere woorden dan die de Duitse regering officieel gebruikt voor de massamoord door de Ottomanen. Gauck zei dat de Duitsers de confrontatie moeten aangaan met het verleden en zich moeten afvragen of ze medeverantwoordelijk of medeplichtig zijn aan de genocide op de Armeniërs. Duitsland was indertijd bondgenoot van het Ottomaanse Rijk. Een Duitse legerfotograaf maakte destijds veel foto’s van deportaties en moorden door de Turken.
Het Duitse parlement erkende vrijdag unaniem dat er sprake is van genocide. Nog voor het zomerreces wil de Bondsdag komen met officiële verklaring ten aanzien van de gruwelijkheden tegen de Armeniërs. Daarin moet in ieder geval opgenomen worden de passage: "hun lot is een voorbeeld van de geschiedenis van massale vernietigingen, etnische zuiveringen, verdrijvingen, ja van volkerenmoorden waar de twintigste eeuw zo verschrikkelijk door getekend is."

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (137 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina