Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
11-03-2015  

Schip met geld vaart van Zwolle naar Almelo


v.l.n.r.: wethouder Claudio Bruggink, gedeputeerde Bert Boerman, de bouwopzichter en wethouder Jan van Marle in de bouwput wat ooit het Overijssels kanaal was en weer moet worden tussen Haven NZ en Haven ZZ.
Eind deze maand verhuist het 'ambtelijk apparaat' van de gemeente naar het nieuwe stadhuis op de achtergrond.
 

ALMELO/ZWOLLE – Gedeputeerde Staten van Overijssel heeft eindelijk groen licht gegeven voor de resterende subsidie van 8,9 miljoen euro voor revitalisering van de binnenstad en de terugkeer van het Overijssels kanaal naar de binnenstad.
Al in 2011 is gedeputeerde Boerman bezig met het dossier Almelo. Voor Almelo lag in totaal zo’n 13,5 miljoen euro klaar uit de zogenoemde IMG-gelden. In twee bevoorschottingen kreeg Almelo al meerdere miljoenen euro’s uitbetaald, maar het resterende bedrag van 8,9 miljoen euro werd ‘bevroren’ omdat de stad niet meer op koers zeilde maar allerlei aanpassingen en ‘wilde plannen’ bedacht aan de periferie van de stad zoals o.a. Almelo Nouveau, een geheel nieuw voetbalstadion en het vrijgeven van de detailhandel aan de Woonboulevard. Het provinciebestuur trapte dus flink op de rem en dwong het college van B&W en de meerderheid van de Almelose gemeenteraad weer op koers met als hoofdthema de binnenstad.

Woensdagmiddag in het te verlaten Stadhuis van architect J.J.P. Oud, maakte gedeputeerde Boerman nog maar eens duidelijk dat er geen aanpassingen en veranderingen meer mogelijk zijn omdat anders provinciale staten de gemeente nog wel eens de voet dwars kan zetten. Boerman stipte nog een aantal gestelde voorwaarden aan zoals prioriteit bij vernieuwing van de binnenstad, beweegbare bruggen (op termijn) in de zogenoemde Waterboulevard, vernieuwing rond het Marktplein en verbeterde routing in het gehele winkelhart. “Waterbeleving en groen zijn belangrijke onderdelen van deze klimaat-actieve stad”, zei Boerman zonder blikken of blozen. De gedeputeerde rekent er bovendien op dat ook de particuliere ondernemer in het centrumgebied een duit in het zakje doet, zoals bijvoorbeeld ondernemer Viskaal die De Waag nieuw leven inblies.
Aws Beter Wonen en ontwikkelaar Urban Interest investeren samen met de gemeente Almelo en de provincie Overijssel een slordige 45 miljoen euro om meer ‘beleving’ in de stad te brengen. Volgens Boerman is daar ook een cultuuromslag voor nodig en zal creatiever omgegaan moeten worden met de bestemmingsplannen in de binnenstad. Laat dat nu juist de laatste jaren strikter omschreven zijn omdat de bestemmingsplannen uit World War II nauwelijks iets tegen konden houden!

Wethouder Claudio Bruggink (D66) zag het al helemaal voor zich met de Grotestraat als bestaande kern en verbreding van het kernwinkelgebied met de Markt en Waterboulevard in een vernieuwende stedenbouwkundige kwaliteit. Over dat laatste wordt vooral met zijn partijgenoten getwist en die verbreding van het winkelhart? Dat stond ook al in een plan uit 1989. ‘Het verkorten en verbreden van het winkellint’. Dat plan trok o.a. Van de Valk naar Almelo en trok eveneens de ontwikkeling van de Hagenborgh over de streep. Investeren kan dus leiden tot meer investeringen en dat komt gedeputeerde Boerman goed uit, want volgens hem gaat de provincie zich nu vooral bezig houden met het bevorderen van werkgelegenheid.

Een verheugde wethouder van financiën Jan van Marle (CDA) zag in ieder geval dat de ‘provinciale centen’ zijn kant opkomen, maar krijgt wel het probleem van het financieren van beweegbare bruggen op zijn bordje. Hij zal met ingang van volgende maand als ‘bezuinigingsspook’ ook in het nieuw gebouwde stadhuis rondwaren, al ‘strepende en harkende’ om de begroting sluitend te houden, ten koste van bijna alles wat wonen in Almelo aangenaam maakt. De provincie zwaait niets voor niets dreigend met code Oranje!

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (21 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina