Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
10-09-2014  

Bezuiniging loopt in de vele miljoenen

 

ALMELO – De financiële huishouding van de gemeente Almelo biedt voor de komende jaren zo’n slecht perspectief dat de gemeente in de komende jaren vele miljoenen euro’s moet bezuinigen. Het was geen onverwachte boodschap van wethouder Jan van Marle dinsdagavond aan de gemeenteraad, maar wel een boodschap met de noodzaak waarom de gemeenteraad moet bezuinigen en keuzes moet maken. Niet om nieuw beleid te ontwikkelen, maar om gaten te dichten en dat zal de samenleving pijn gaan doen, nog meer dan in de afgelopen jaren.
Adviesbureau Hiemstra & De Vries lichtte afgelopen maanden de uitgaven van de gemeente door en komt nu met vier scenario’s oplopend van 5 naar 20 miljoen euro structureel minder uitgaven per jaar.
De oorzaken voor de oplopende tekorten zijn meervoudig; het grondbedrijf leidt miljoenenverliezen door te lage woningbouwaantallen, de bezuinigingen van het kabinet Rutte op de Wmo, de Jeugdzorg en de lagere rijksbijdrage op bijstandsuitkeringen. Al met al ‘puinruimen’ waar vorige colleges van B&W te fors investeerden en ‘knijpen’ op welzijn en samenleving omdat het VVD/PvdA kabinet dat wil.
De gemeenteraad moet dus de borst nat maken met de wetenschap dat de Almelose samenleving te hoop zal lopen.

Archief
Terug naar vorige pagina