Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
25-08-2014  

Jasper Luft naar EuroSkills in Lille (Fr)

 

Jasper Luft wordt opgeleid door de VVBA (praktijk) en het ROC van Twente (theorie). Hij vormt samen met de nummer 2 van de NK timmeren Stefan Heerink uit Heeten het team bouw-timmeren. Het duo laat niets aan het toeval over. Ze oefenen veelvuldig en offerden daarvoor onder meer een flink deel van hun (bouwvak) vakantie op. Ze trainden bij Bouwmensen Deventer en in de grote werkplaats van het opleidingsbedrijf VVBA in Almelo, waar ook timmerinstructeur Frank Hulskotte vervroegd terugkeerde van zijn zomervakantie. De mannen gaan nog een keer samen oefenen in Mierlo, voor ze dinsdag 30 september afreizen naar Frankrijk.

De opdrachten die Jasper en Stefan moeten maken, liegen er niet op. Ze moeten twee zadeldaken timmeren. De een hoger dan de ander en de constructie is ingewikkeld. Bovendien krijgen de mannen een tekening waar niet alle maten op staan. De eerste oefensessies geven echter veel vertrouwen, want binnen drie dagen maakten ze een geslaagd werkstuk, waarvan de kilkepers en de aanlopers zelfs perfect waren geworden. Jasper en Stefan lopen de komende tijd de moeilijk opdrachtonderdelen nog eens na. Ze maken een tijdsplanning, gebaseerd op de drie molulen waarin het werkstuk bij EuroSkills moet worden gemaakt en oefenen elektrisch handgereedschap.
In september is er nog een gezamenlijke training in Mierlo, daaraan nemen ook metselaar Bert van Heugten en tegelzetter Aart Juffer deel.

Deelname aan de Europese kampioenschappen is voor iedere deelnemer een prestatie van formaat, maar Jasper Luft is een geval apart. De jonge leerling timmerman kwam in 2012 ´vakvreemd´ - dus zonder een vooropleiding met timmeren in het vakkenpakket – bij het opleidingsbedrijf VVBA.
Hij begon daarom op het laagste niveau, werkte op een paar bouwplaatsen en belandde in de winter van 2012 in de werkplaats van de VVBA, waar instructeurs Hulskotte en Smelt met één oogopslag zagen dat ze een supertalent binnen hadden. Na een paar weken oefenen kon Luft al werkstukken van de WK timmeren maken. Het was niet meer dan logisch dat hij afgevaardigd werd naar de NK en daar was hij met afstand de beste.

Voor Jasper en de rest van het team Holland begint het ´feest´ van EuroSkills op maandag 30 september met het aansnijden van de grote team Nederland taart en de reis naar Frankrijk. Op woensdag 1 oktober mag iedereen rondkijken op de werkvloer en is er op 17.00 uur de openingsceremonie. Donderdag 2 oktober om 10.00 uur is de eerste wedstrijddag in het Grand Palais Lille, de tweede wedstrijddag is op 3 oktober. Zondag 5 oktober worden de winnaars bekend gemaakt. Maandag 6 oktober keert het hele team naar Nederland terug.

Archief
Terug naar vorige pagina