Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
25-07-2014  

Urenco investeert in extra veiligheid


In juni 2012 opende toen nog Prins Willem-Alexander hal 7 van Urenco in Almelo. De vestiging in Almelo is de grootste van alle productievestigingen van Urenco.
Foto: Coen Mulder
 

ALMELO – Producent van stabiele isotopen voor medische en industriële toepassingen en brandstofstaven voor kerncentrales Urenco in Almelo investeert zo’n half miljoen euro in het aanpassen van het leidingnetwerk in de productie van verrijkt uranium.
Urenco komt tot het plan door een zogenaamde stresstest waarin werd gesimuleerd dat de productiefabriek werd getroffen door extreme klimatologische omstandigheden, als aardbevingen, overstromingen en tornado's. In de test bleek dat bij dergelijke omstandigheden het mogelijk is dat er breuken optreden in het leidingnetwerk en er mogelijk verarmd uranium kan ontsnappen voordat dit is verrijkt. Een dergelijke breuk levert daarom geen gevaar op voor de volksgezondheid. Toch gaat Urenco het leidingnetwerk verbeteren omdat het de hoogste veiligheidsstandaard wil hanteren en ondanks dat dergelijke klimatologische omstandigheden in Oost Nederland nauwelijks tot niet denkbaar zijn.
De stresstest werd uitgevoerd naar aanleiding van de ramp bij de kerncentrale bij het Japanse Fukusyma, in 2011. Urenco is marktleider in de productie van verrijkt uranium en heeft o.a. ook vestigingen in Gronau (D) en Capenhurst (GB). In Almelo heeft Urenco 260 medewerkers met een omzet van ruim 1 miljard euro.

Archief
Terug naar vorige pagina