Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
14-05-2014  

Huidig stadhuis slopen of renoveren?

 

ALMELO – Moet het huidige stadhuis van architect Jacobus Johannes Pieter Oud worden gesloopt of worden gerenoveerd voor ander gebruik? Dat is de vraag waarover de gemeenteraad zich binnenkort mag uitspreken. Kiest de gemeenteraad voor de hoogste opbrengst bij verkoop of mag het ietsje minder zijn om het gebouw een andere nuttige invulling te geven? Dat is de vraag op de andere manier.
Er zijn drie gegadigden voor het gebouw. TriviumMeulenbeltZorg (TMZ) biedt 1,2 miljoen euro maar daar gaat dan ruim 3 euroton vanaf om het met de grond gelijk te maken om er vervolgens een woonzorgcentrum voor 80 à 120 bewoners te bouwen. Weg dus met het gebouw dat in talloze uitgaven van de gemeente werd geroemd om zijn modernistische en vernieuwende betonskeletbouw uit het midden van de vorige eeuw en waarvoor architect Oud als medeoprichter van de vakgroep De Stijl internationaal voor werd geprezen.
De andere aanbieders bieden ruim lager maar onderkennen de waarde van de vernieuwende betonskeletbouw. Nagenoeg alle binnenwanden kunnen er uit om het gebouw, dat groter is dan het nieuwe stadhuis, anders in te delen voor wonen en diverse andere activiteiten waaronder kunst, cultuur, horeca en kleinere servicebedrijven. Ter Steege Vastgoed is een der kandidaten maar deze laat van het karakteristieke aangezicht weinig over door in de gevels speelse openingen te maken en balkons toe te voegen. Ter Steege Vastgoed biedt 525.000 euro.
De Coöperatie Hergebruik Gebouwen is de derde gegadigde met een bod van 500.000 euro. Starterswoningen, appartementen, ouderenhuisvesting en zorg, hotel en welness zijn mogelijkheden die men noemt. Op 27 mei a.s. krijgt de gemeenteraad nadere uitleg zonder dat het college een advies geeft. Dat heeft dan weer te maken met de minimalisering van het demissionaire college. Wethouder Kuik is al weg en Van Woudenbergh en Andela vertrekken volgende week. Wordt het dus slopen of hopen voor de aanhangers van J.J.P. Oud?
 

Archief
Terug naar vorige pagina