Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
14-05-2014  

Kwaliteitsimpuls voor Grotestraat

 

ALMELO – Een werkgroep bestaande uit winkeliers, burgers, AWS Beter Wonen, Stadsherstel, gemeentelijke ambtelijke diensten en plannenbedenkers werken nauwgezet samen aan revitalisering van het kernwinkelgebied Grotestraat. Centraal in het project staat de aanpak van vooral de kleinere aanpassingen zoals dat eerder al succesvol in Deventer en Zutphen is uitgevoerd. Het gaat dan om zaken als straatmeubilair en groen, verlichting en bewegwijzering en uitstalling en reclame. Door de enthousiaste samenwerking en inbreng van ideeën wordt in het begin vooral gefocust op zaken die snel realiseerbaar zijn en worden gedragen door ondernemers en pandeigenaren in de straat.
Mieke van Tilburg is omgevingsmanager van het plan dat Q Impuls Grotestraat is genoemd. Betrokken ondernemers van het eerste uur zijn o.a. Roel Elbrink en Marlien de Vries, die bij dit interview een groep van zo’n 30 personen vertegenwoordigen, en van gemeentezijde is stedenbouwkundige Wanda Roskam het aanspreekpunt. Te samen met vertegenwoordigers uit burgerij en organisaties zijn zij het die op basis van het rapport van onderzoeker ArtEngineering verdere invulling en strategische doelen moeten bedenken om nog in 2015 het met EFRO-gelden gesubsidieerde plan af te ronden. Uiteindelijk is met het plan een bedrag van ruim 650.000 euro gemoeid, waarvan de gemeente een derde bijdraagt.
De lange Grotestraat wordt door sommige winkeliers niet meer te lang genoemd maar juist de ‘Langste Winkelstraat in Oost Nederland’, zoals dat in vroegere tijden met de toen succesvolle jaarlijkse Braderie ook het geval was. De langste winkelstraat met tal van gespecialiseerde winkels waar het goed toeven is ook op de rustpunten rondom de horecapleinen. Of die conclusie hout snijdt, is nog afwachten. Doel is ook om gevels en plint weer meer op elkaar te laten aansluiten. Weg dus met lelijke luifels en metersgrote vierkante lichtbakken maar aansluitende gevels met fraaie letter- of neonreclame, is de hoopvolle conclusie van uw verslaggever. Een rustige sfeervolle uitstraling aangelicht via een openbaar lichtplan dat wordt ontworpen door Studio DL en het indammen van uitstallingen de nu nog het winkelhart van Almelo ontsieren is mede een van de uitgangspunten. In ontwerperskringen wordt dat wel ‘social design’ genoemd maar op z’n Twents zou dat ‘’t mut bie de leu pass’n’ kunnen zijn. Mensvriendelijker moet het dus worden en dat wordt gerealiseerd in opeenvolgende fases om eind 2015 te worden afgerond. Vast en zeker dat in de komende tijd nog de spotlight op onderdelen van het plan Q Impuls wordt gericht.
 

Archief
Terug naar vorige pagina