Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
11-05-2014  

Nachtelijke brand in de Oranjestraat

 

ALMELO – In de Oranjestraat heeft vannacht een fikse brand gewoed op de bovenverdieping van twee winkelpanden. Er werd alarm geslagen rond 02.15 uur en de brandweer was tot 05.30 uur met groot materieel aanwezig om de brand te blussen. Naastgelegen woningen moesten worden geëvacueerd. De brand zorgde voor flinke rookontwikkeling, waarna de brandweer bewoners in de directe omgeving aanraadde ramen en deuren gesloten te houden.
De brand in de voorbouw van het vroegere St. Josephgebouw ontstond in een leegstaande bovenruimte. De oorzaak is nog onbekend. Wel ontstond veel waterschade aan de onderliggende winkels, een levensmiddelenzaak en een een lingeriezaak. De levensmiddelenzaak had net toestemming van het college van B&W gekregen om een avondwinkel te starten.

Kijk hier voor de
fotoreportage van Patrick Weegink

Het St. Josephgebouw werd gesticht rond 1900 als onderkomen voor de Katholieke Arbeidersbeweging (KAB) en vernoemd naar de patroonheilige van de timmerlieden. In 1911 fuseerde het met de lokale Vakbond voor Schilders en ook de vakbond voor de metaal St. Eloys trad later toe. Een der voormannen in de katholieke arbeidersbeweging was de geboortige Almeloër Ferdinand Spit.
Uiteindelijk ging de KAB op in het FNV en werd het bondsgebouw in de Oranjestraat overbodig. De familie Hümmels dreef het nog jaren als horecabedrijf en in de jaren ’60 waren er wekelijks bruiloften, dansavonden en optredens. Almelose bands als the Golden Shadows met zangeres Admee en later de Dynamix waren er kind aan huis. Herman Brood trad er op maar moest voordien wel door zijn manager Koos van Dijk uit Puntje Rood (jongerencafé) geplukt worden. Normaal, Kayak en talloze andere Nederpop-bands deden de Oranjestraat aan. Ook internationaal stonden er toppers op het podium zoals Split Enz en John Cale (The Velvet Underground) en vele anderen. De naam was inmiddels omgedoopt in Schouwburg De Esch. Uiteindelijk werd het nog een tijdje het onderkomen van de Pinkstergemeente voordat de zaal achter de voorbouw werd afgebroken.

Fotoreportage (1 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina