Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
10-04-2014  

Scoop organiseert AED-cursussen voor jongeren

 

ALMELO – In clubgebouw De Kauwe van Sv DRC 2012 aan de Rietstraat 222A startte woensdagavond 9 april een AED cursus voor jongeren georganiseerd door Scoop Jongeren en de stichting AED Hulpverlening Almelo die in de stad zo’n 40 AED’s beheert.
Scoop Jongeren en de stichting organiseren de cursussen o.l.v. instructeurs Gert van Maanen en Siebe de Vos om jongeren verantwoordelijkheidsgevoel bij te brengen. Jongeren hebben tevens het voordeel dat zij de wijk goed kennen en mobiel zijn en dus snel ter plaatse kunnen zijn. De eerste 8 kandidaten hebben deze cursus met goed gevolg doorlopen en kregen alle het bijbehorende certificaat als AED-hulpverlener.

Een AED (Automatische Externe Defibrillator) is een draagbaar apparaat dat helpt bij het reanimeren van iemand met een hartstilstand. Indien nodig, geeft het een elektrische schok.
Op steeds meer plekken hangen AED’s: in winkelcentra, op sportcomplexen, sportscholen of op het werk. Ze zijn herkenbaar aan het groen-witte logo.

Elektroden
De AED vertelt de hulpverlener wat hij moet doen. Het apparaat bevat 2 elektroden die hij op de ontblote borstkas van het slachtoffer plakt. Het is belangrijk om de elektroden op de juiste plaats te plakken. Via de elektroden analyseert de AED de hartactie van het slachtoffer. Vervolgens geeft de AED opdracht om:
óf te reanimeren
óf een elektrische schok toe te dienen

Wilt u ook behoren tot het leger van vrijwilligers die een reanimatie met behulp van een AED kunnen toepassen om uw medeburger te kunnen helpen, informeer u dan via Scoop Jongeren of via: http://www.aedhulpverleningalmelo.nl/
 

Archief
Terug naar vorige pagina