Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
25-03-2014  

Demonstratie bij Urenco testcase voor Tec4se

 

ALMELO - Terwijl in Den Haag werd vergaderd door wereldleiders om nuclear afval te verminderen en veiliger op te bergen, protesteerde een tiental tegenstanders van atoomenergie bij Urenco in Almelo tegen de productie van verrijkt uranium, de brandstof voor kernenergiecentrales en grondstof voor stabiele medische isotopen.
Aanleiding voor dit protest was het bezoek van een internationale delegatie die zich bij Urenco op de hoogte liet stellen over de veiligheidsmaatregelen die bij het Almelose bedrijf worden getroffen.
Onder de actievoerders ook de Enschedeër Jan Peters die een dag eerder nog in Den Haag voor korte tijd werd aangehouden omdat de protestgroep zich in de richting van het congres wilde bewegen.

Tec4se
De politie maakte van de gelegenheid gebruik om het in Twente ontwikkelde informatieve netwerksysteem Tec4se te testen. Tec4se ‘verbindt’ de gegevens van camera’s, digitale gegevens van absentielijsten bij bedrijven en scholen en sociale media om adequaat te kunnen optreden. Een proefopstelling staat in het veiligheidscentrum van de Twentse meldkamer in Hengelo waar ook gegevens van politie en particuliere beveiligingsorganisaties bijeenkomen. De Twentse burgemeesters werden hier vanmiddag geïnformeerd over de mogelijkheden die Tec4se biedt om gegevens over burgers te bundelen. In het kader van het project DAK (Delen Actuele Kennis) werkt de politie tevens samen met mensen uit de jeugdzorg en het maatschappelijk werk. Doel is informatie eerder delen om mogelijke ‘ontsporing’ eerder te signaleren zodat adequaat kan worden opgetreden. Big Brother is watching you is dus realiteit, ook op Twentse schaal!

Fotoreportage: Jan Bril

 

Fotoreportage (16 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina