Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
19-03-2014  

BBA grote winnaar van gemeenteraadsverkiezing

 

ALMELO – Burgerbelangen Almelo (BBA) kent al een historie vanaf 1998 in de gemeenteraad maar kieperde in 2006 uit het stadsparlement. In 2010 waagde het opnieuw een sprong, zij het dat die start pas laat voor de verkiezing kwam. Nu was de voorbereiding en campagne o.l.v. lijsttrekker Louis Kampman wel succesvol en komt men met één klap op 3 zetels in de gemeenteraad. Het verleidde Kampman na afloop in zijn commentaar op te merken dat hij de zo juist gestarte terugroepactie van de VVD volledig steunt. Hij doelde daarmee op de stoffer en blik die de VVD tijdens de campagne volop uitdeelde onder het motto ‘opruimen’.
Voor de VVD waren de druiven zuur. Na de houzee in 2010, van vier zetels naar zeven, viel men hard terug naar slechts drie. Ook de PvdA viel flink terug van zes naar vier. De derde coalitiepartij CDA had zich in de afgelopen jaren wat meer op de achtergrond gehouden in het politieke debat en bleef stabiel op zes zetels. De christendemocraten zijn daarmee de grootste partij.
Oppositieleider D66 heeft de afgelopen jaren heel wat ‘geroeptoeterd’ en werd daarvoor beloond met twee zetels winst. De zetelwinst voor de ChristenUnie was een beloning voor de afscheid nemende Jan Veenstra die zich in het debat telkens mengde met een gedegen dossierkennis. Ook de SP pakte een zeteltje extra op het landelijke Roemer-effect en bezet nu vier zetels.
Jan Hammink (Almeloooo0) en Isra Abdullatif (Almelo Centraal) haalden de kiesdeler eveneens na vorig jaar uit de fracties van respectievelijk de PvdA en VVD te zijn gestapt.
Bert Hümmels (Leefbaar Almelo), Ugur Çete, Harry de Olde (PVA) en hans Buitenweg (GroenLinks) maken de rij van veertien partijen vol in de Almelose gemeenteraad. De Almelose kiezer heeft gesproken, maar het wordt nog een hele klus om een werkbare coalitie te vormen!

Fotoreportage: Coen Mulder


Almelo GR2014 - uitslag per stembureau (in Exel)

Fotoreportage (34 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina