Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
27-11-2013  

Everhard Jans overleden op 72 jarige leeftijd


Dr. Everhard Jans ten tijde van het openen van een expositie over het werk van zijn vader architect Jan Jans in het Stadsmuseum Almelo. - foto: Omroep Almelo
 

LOCHEM/ALMELO - Stomverbaasd waren ze in Twente. Gaat Everhard Jans verhuizen? Verlaat hij zijn geboortegrond? Dat kan toch niet! Maar ja, het kon dus wel. De geboortige Almeloër werkte ruim 20 jaar bij het Van Deinse Instituut waar hij zich bezig hield met de Twentse streekcultuur, maar na zijn pensionering verliet hij Almelo om in Lochem te gaan wonen. Een van de redenen was de teloorgang van de natuur in Twente zoals bijvoorbeeld bij Bornerbroek waar het plan voor een XL Businesspark hem veel verdriet deed. De andere was dat zijn echtgenote graag weer naar haar geboortegrond wilde verhuizen.
Everhard Jans, zoon van de bekende architect Jan Jans, studeerde op jonge leeftijd aan de AKI, werkte als illustrator en glazenier en ging op latere leeftijd kunstgeschiedenis studeren in Groningen en later in Münster waar hij promoveerde in 1983 op “Burgerhausformen zwischen IJssel und Ems”. Het gaf tevens zijn belangstelling weer in streekgebonden woontypen en streektalen en trad daarmee gedeeltelijk in de voetsporen van zijn vader, de bekende architect Jan Jans.
Dr. Everhard Jans was in 1975 medeoprichter van de Kreenk vuur de Twentse Sproak. Hij schreef tevens meerdere boeken over streekgebonden historische boerderijen, karakteristieke hooibergen en gevel- en stiepeltekens.

Archief
Terug naar vorige pagina