Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
24-11-2013  

De Prinsenstraat in oude tijden

 

ALMELO – Op de Facebookpagina Ons Almelo staat de hiernaast afgebeelde fotocollage met de vraag waar dit allemaal was. Kort en goed is het de Prinsenstraat (Van Grotestraat naar Holtjesstraat/Tuinstraat) met als vreemde eend in de bijt op de panoramafoto Café De Klomp in het vroegere Schalderoi. Op de foto linksboven de pandjes tegenover Café De Klomp die plaats moesten maken voor de seniorenwoningen achter het huidige café Nielz aan de Markt.

De foto’s rechtsboven en linksonder zijn nagenoeg identiek en kijken langs de voormalige manufacturenfabriek van Bendien (Oxford Kleding). Het puntdak op de achtergrond is het pand van de huidige lijstenmakerij Wierbos in de Tuinstraat. Op de foto rechtsonder de Prinsenstraat vanuit de Tuinstraat gezien. Haast niet waarneembaar aan de linkerzijde het café Het Vat van de famile Weselink.

Op de kleurenfoto uit 1974 is het witte pandje op het eind later herbouwd en een kwartslag gedraaid als architectenbureau. Met het pand van het Stadsmuseum aan de Korte Prinsenstraat, het enige dat in dit stukje Almelo behouden is gebleven. Ook is de achteringang van verfgroothandel Hermelink te zien. Het pand liep door tot in de Grotestraat waar Hermelink een winkel had in verf en behang.

De meeste panden in de Prinsenstraat, Korte Prinsenstraat en het verderop in de binnenstad gelegen Schalderoi (achter  Café Nielz aan de Markt) waren bouwvalling en een aantal zelfs onbewoonbaar verklaard. Het werd in de midjaren '70 allemaal gesloopt tegelijkertijd met de sloop van Bendien, om plaats te maken voor binnenstedelijke woningbouw en de bouw van het binnenkort te vervangen stadhuis dat werd ontworpen door de bekende architect J.J.P. Oud.

Fotoreportage (1 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina