Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
20-11-2013  

Pius X College ten strijde op NK Debatteren


Ook in Almelo wordt jaarlijks gestreden om de debaters-titel. Hier een archieffoto van Freek Buitenweg van de juryleden Sabine Uitslag en Marieke Kral, die de Almelose scholierentitel in 2009 opeiste. Tijdens deze debaters-wedstrijd in 2010 in de raadszaal ging het tussen scholieren en Almelose raadsleden.
 

Drie voorrondes
Het is het zestiende jaar op rij dat de Stichting Nederlands Debat Instituut het toernooi organiseert voor havo/vwo-scholieren. Het NK Debatteren voor Scholieren bestaat uit drie voorrondes en een finale. De voorrondes vinden plaats op 22 november, 29 november en 6 december op het Comenius College in Hilversum. De scholieren weten de debatstellingen al sinds een aantal weken, maar horen pas vlak voor het debat of zij voor- of tegenstander moeten zijn. De beste scholen gaan door naar de finale in Leiden op zaterdag 11 januari 2014.

Debatvorm
Het NK Debatteren voor Scholieren volgt vanaf dit jaar het World Schools format. Deze parlementaire debatvorm is ontwikkeld voor de wereldkampioenschappen voor scholieren (WSDC) en combineert de beste elementen uit de Britse, Austraal-Aziatische en Amerikaanse debattradities. Ieder debatteam bestaat uit vier debaters. Om en om houden de voor- en tegenstanders een speech van vier minuten waarin zij hun standpunt verdedigen. Wanneer alle debaters hun speech gehouden hebben, bepaalt de jury de winnaar van het debat op basis van argumentatie en presentatie.

Stichting Nederlands Debat Instituut
De Stichting Nederlands Debat Instituut heeft als missie om het debatonderwijs in Nederland naar een hoger niveau te tillen, onder andere door het organiseren van landelijke debattoernooien in alle lagen van het onderwijs.

Archief
Terug naar vorige pagina