Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
19-11-2013  

Riwald Recycling lijkt verlost van procedures

 

ZWOLLE/ALMELO – Met twee uitspraken vorige week van de Raad van State te Zwolle lijkt Riwald Recycling aan de Buitenhaven te Almelo eindelijk verlost van alle vergunningsperikelen. Juridisch milieuadviseur Marcel Middelkamp uit Almelo trad eerst aan tegen de ontwikkeling namens Riwalds ‘buur’ en sloopbedrijf Sonder BV. Toen deze uiteindelijk enkele uitspraken ten gunste van Riwald Recycling op zijn bureau zag belanden, haakte deze af, waarna de gebroeders Huzink uiteindelijk de grond en opstallen van Sonder BV kochten om daar een moderne opslag van RVS-materialen te bouwen.
Middelkamp is er echter de man niet naar, om zomaar af te haken en vond enkele honderden meters verderop aan de andere zijde van de Wierdenstraat aan de Schuilenburglaan een nieuwe ‘belanghebbende’ en spande ook de Vereniging Stedelijk Leefmilieu Groen- en Milieubeheer uit Nijmegen voor zijn karretje.
Hoewel het Nijmeegse clubje milieuactivisten in een eerdere uitspraak van de bestuursrechter in Almelo deels wel ontvankelijk werd verklaart, maakte de Raad van State daar nu korte metten mee inzake de procedure over de bouw van de meest ultramoderne metaalgranulator van Europa. Ook het bezwaar t.a.v. het bestemmingsplan werd niet ontvankelijk verklaart. Het miljoenen euro’s kostende apparaat hamert namelijk niet zoals een shredder bij buurman RMA die puin verkorrelt, maar snijdt metalen in granulaat en scheidt de metaalkorrels op soortelijk gewicht waardoor het volgens de Raad van State terecht door de gemeente Almelo en de bestuursrechter in Almelo als een afvalscheidingsinstallatie is aangemerkt.
De procedures sleepten zich al voort sinds 2005, maar de omgevingsvergunning die door de gemeente Almelo in 2012 is verleend, is door de recente RvS-uitspraken nu definitief geworden, maar of juridisch adviseur Middelkamp het daar nu bij laat zitten? Mogelijk zal het verschil van inzicht over shredder of granulator nog op een ander 'podium' worden uitgevochten.

Lees ook:
13-11-2013 Uitspraak RvS 76560
13-11-2013 Uitspraak RVS 76561
05-01-2012 ‘Vergunning voor metaalkraker Riwald
20-07-2011 ‘Groen licht voor schrootshredder Riwald
05-02-2011 ‘De bouwstop voor Riwald Recycling’ (commentaar)
05-02-2012 ‘Bouwstop voor Riwald recycling
09-01-2009 ‘Provincie blundert bij vergunning Riwald

Fotoreportage (1 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina