Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
11-11-2013  

Stichting Veurbrook door zonder wijkcentrum

 

ALMELO – De stichting ’t Veurbrook, dat ruim 40 jaar het wijkcentrum in de Ossenkoppelerhoek/Beeklust exploiteerde, gaat door met het ondersteunen van wijkactiviteiten. Dat meldt de stichting op haar nieuwe website. Het bestuur heeft met leedwezen vastgesteld dat de oude website is gehackt en heeft daarom een nieuwe website met betere beveiliging onder www.veurbrook.info Ook het emailadres is gewijzigd in: bestuur@veurbrook.info

Het bestuur van stichting ’t Veurbrook maakt tevens bekend dat de banden met het wijkcentrum aan de Jan Tooropstraat volledig zijn doorgesneden door de gemeente. In augustus jl. kreeg de stichting gelijk bij de commissie van Onderzoek & Advies, waardoor de gemeente alsnog de resterende subsidie overmaakte maar het betekende tevens dat de stichting niet meer in het wijkcentrum activiteiten kan ontplooien. Het wijkcentrum krijgt ook een andere naam omdat de rechten bij de stichting liggen. Het vergrootte wijkcentrum wordt pas in januari 2014 geopend, ruim vijf maanden later dan beoogd. Nieuwe exploitant wordt Accres Almelo BV een volledige dochter van Accres Apeldoorn waarvan de gemeente Apeldoorn alle aandelen bezit. Het personeel wordt ingehuurd via Soweco en zowel profit als non profitorganisaties kunnen er ruimtes huren. Dat geldt ook voor de andere vijf wijkcentra die Accres beheerd. Naast een fikse subsidie van 230.000,00 euro per jaar voor het wijkcentrum aan de Jan Tooropstraat, krijgt Accres ook nog een nieuwe inventaris ter beschikking van de gemeente Almelo. Met gemeenschapsgeld gaat Accres dus volledig de concurrentie aan met de bedrijfsmatige horeca op het moment dat de nieuwe horeca-vergunning op de agenda staat van de gemeenteraad en de horeca onwetend is over de toekomstige ontwikkelingen.
De subsidie voor Accress en het zesde wijkcentrum dat Accress gaat exploiteren, staat ook nog eens in schril contrast met de subsidie van 28.000 euro die stichting ’t Veurbrook jaarlijks ontving. Een verschil in constructie en financiering die in onderzoek is bij de klachtencommissie van de Europese Unie inzake ongeoorloofde overheidssteun. Volgens juridisch adviesbureau JEEJAR neemt de commissie dit zeer serieus en heeft de klachtencommissie vanuit Brussel inmiddels vragen gesteld bij de gemeente Almelo.

Archief
Terug naar vorige pagina